Reflektioner över läget i Libanon

Större demonstrationer från Hizbollah:s sida har varit väntade men har dock inte genomförts förrän idag. Anledningen till fördröjningen är självklart mordet på Pierre Gemayel för snart två veckor sedan. Direkt lade massmedia världen över skulden på Syrien, bland annat eftersom den sittande regeringen och Pierre Gemayel klassats som ”syrienfientliga”.

Dagen innan morden kunde vi ta del av Hassan Nasrallah:s (ledare för Hizbollah) krav på en ny regering.  I samma tal manade han sina anhängare att störta den sittande regeringen genom demonstrationer. Att ta till våld i demonstrationerna för att störta regeringen skulle inte göra en enda person lycklig och därför glädjer det mig att trots 100 000 – tals demonstrerade idag så rapporterades inget våld. 

Det sista jag vill se är att Libanon hamnar under Syrisk kontroll igen. Demokratisering av Libanon har gått framåt och om man skall tro Freedomhouse så beror detta främst på :

The departure of Syrian military forces in April 2005 removed the single most powerful obstacle to freedom in Lebanon. ” 

Kära vänner Libanon bör inte återvända till syriskt styre och jag är rädd att Libanon kommer att göra det om Hizbollah tar makten. Främst på grund av att Hizbollah finansieras av både Iran och Syrien.

Hizbollah har bilvit terrorstämplat av Eu och som ni alla förmodligen vet var kriget mellan Israel och Libanon en direkt följd av Hizbollah:s agerande i regionen.

Nasrallah hatar Israel och vill se staten utplånas, om han får ta över ledningen i landet så fruktar jag att sommaren skall upprepa sig. Jag tänker avsluta dagens blogg genom att citera Hassan Nasrallah:

”Om de [alla judar] samlades i Israel skulle vi slippa problemet med att förfölja dem över hela världen.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: