V:s nya utspel – Israel skall uteslutas från Melodifestivalen

Vägen till fred på Israel-Palestina konflikten är inte lätt att hitta. Det går inte att förneka att båda parter under årens lopp  begått handlingar som direkt motverkat fred. Våld skapar våld, det förefaller naturligt.

Att isolera Israel skulle inte bidra till ett stabilare Mellanöstern. Isolering är en väl beprövad metod som just nu tillämpas på Palestina, på grund av Hamas regeringen. Konsekvenskerna har varit förödande, alla som såg uppdrag granskning igår håller med om det.  Antalet människor i fattigdom är större än vid andra intifadan eftersom bistånden har frusits. Arbetslösheten har stigit och den Palestinska regeringen lever med ett stort budgetunderskott. 

 I en intervju med en palestinsk man ,som tidigare jobbat i Israel och kunnat försörja sin familj, påpekar han starkt hur en laglöshet kommer att breda ut sig om inte jobb skapas. Om inte folk kan jobba och ha ett normalt liv så är den enda utvägen att skapa våld och spränga sig själv tillägger han. 

 Vi börjar redan se tecken på oroligheter i Palestina, al-Fatah (oppositionen i Palestina) och Hamas har börjat uföra dåd mot varandra och Mahmud Abbas kan tänkas utropa nyval.

Vad är då anledningen till att allt bistånd har nekats? Det är på grund av terrorstämpeln som bland annat EU och USA satt på Hamas, som är den sittande regeringen. Terrorstämpeln syftar främst på Hamas militära gren, al-Qassam-brigaderna. Dessa har utför de mest hänsynslösa och brutala attacker mot staten Israel under årens lopp och har varit ansvariga för mycket av det eskalerande våldet. Hamas är en organisation med terror som metod och har utfört terrorhandlingar med avsikt att hindra den israelisk–palestinska fredsprocessen. Målet: att upprätta en islamisk stat.

 Därmed är det klart att EU baserade isoleringen på goda grunder, men har man tänkt på följderna? Just nu är det inte en hållbar situation. Våld är troligen svar på isoleringen av den, trots allt, folkvalda regeringen. Därför bör Israel lämna tillbaka tullpengar som de berövat Palestina under året och biståndet bör återupptas eftersom vi nu har sett följderna av isolering. Däremot skall världssamfundet fortsätta ställa sig skarpt kritiska gentemot Hamas på grund av deras våldsmetoder. Fred nås inte så länge Hamas inte aktivt motverkar raketskjutningar från palestinsk mark mot staten Israel och nås inte så länge Hamas vägrar erkänna Israel. Men den nås heller inte av att det palestinska folket lever i fattigdom och ser våld som den enda utvägen.

Slutligen då: Vänsterpartiets utspel är direkt våldsskapande. Isolering av Israel för oss inte längre fram på vägen mot fred utan blir en upprepning av det som pågår i Palestina.  Skulle freden nås genom att Israel skulle kastas ut från Melodifestivalen? Knappast..

Annonser

One Response to V:s nya utspel – Israel skall uteslutas från Melodifestivalen

  1. Erik Liljenborg skriver:

    Jag är inte längre aktiv och tar tillbaka alla åsikter som jag uttrycker här. Vill admin vänligen ta bort inlägget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: