Liten notis om Rice i Mellanöstern

Karta över Israel och PalestinaKarta över Israel och PalestinaThe jerusalem post rapporterar idag att USA:s utrikesminister Condoleezza Rice nu ska försöka få igång en dialog mellan Olmert och Abbas. Ehud Olmert sade idag att ett trepartsmötet mellan Rice, Olmer och Abbas kommer att äga rum. Som mall för den nya fredsprocessen kommer den gamla färdplanen vara.

Detta är självklart väldigt bra eftersom det är förhandlingar, och inte självmordsbombare, som leder framåt. Däremot kan det vara intressant att spekulera i USA:s relativt plötsliga strävan efter dialog, kanske vill de försvara sina nya trupptillförsel som inte ens amerikanarna själva stödjer?

Tyvärr rapporterade Tv4 idag besvärande nyheter. Olmert kommer att släppa lite av palestinska tullpengar till Abbas i utbyte mot att bosättningar på Västbanken får fortsätta. Detta är precis tvärtemot vad Olmert lovade vid de israeliska valen 2006 då han gick ut med att av de 120 israeliska bosättningarna på västbanken skulle Israel dra tillbaka alla utom de stora. Detta löfte drog han sedan tillbaka. Nu är det upp till Olmert att inse att han måste släppa taget. Det må vara en stor eftergift men ack en viktig sådan.  Der Judenstaat kommer aldrig upprättats på de arealer som Theodor Herzl tänkt och det är bara för den israeliska högerfalangen att inse.

Ismail Haniya, Palestinska myndighetens premiärminister (Hamas), sade att ett sådant här möte är direkt farligt för det instabila läget i Palestina. Han syftar då på upptrappningen till ett inbördeskrig mellan Abbas parti al-Fatah och Hamas som nådde sin kulmen för cirka tre veckor sedan då Abbas gick ut med nyval.

Men som nämts innan, förhandlingar är det som leder framåt.

Annonser

One Response to Liten notis om Rice i Mellanöstern

  1. Erik Liljenborg skriver:

    Jag är inte längre aktiv och tar tillbaka alla åsikter som jag uttrycker här. Vill admin vänligen ta bort inlägget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: