”Vi försöker tillämpa socialliberalism…”

”Vi försöker tillämpa socialliberalismen på tjugohundratalet”. Så sade Lars Leijonborg i utfrågningen inför valet i höstas då han blev ställd emot väggen av en tittarfråga som gällde folkpartiets rättssäkerhets politik.

Socialliberalism är en gren av det breda falangen liberalismen. Liberalismen i sig uppstod vid franska revolutionen och kom som ett resultat av upplysningsidéer från 1700-talet och som betonade varje persons frihet att göra egna val. Drygt hundra år senare var det många liberaler som insåg att ett samhälle måste ha ett socialtskyddsnät för de som annars skulle falla djupt ner i misär och härmed var socialliberalismen bildad. Men trots att staten skall ha inblandning så är individens frihet och integritet fortfarande en grundpelare för så väl socialliberaler som marknadsliberaler.

Vad var det då Leijonkungen (härmed Fp) blev tillfrågad? Kort och gott:

Ni som starkast driver frågor om övervakning och kontroll, hur skall jag, som vanlig medborgare, kunna lita på att min personliga frihet och integritet inte hotas eller kränks?

Jepp, det är just Folikpartiet liberalerna som driver hårt för buggning. Kontrollsamhälle som idag redan finns. Vi är mer förföljda än vi tror och det var en person i London som lyckades kartlägga hela sin dag på stan med hjälp av filmer som övervakningskameror spelat in. Vad tycker liberaler om detta: Blä, Fp: Javisst!

Anledningen till att säpo skulle få utökade möjligheter till övervakning var internationell terrorism och grov brottslighet. Polisen måste vara utrustade för att bekämpa dessa.  Har polisen möjlighet att bugga idag? Svar: Ja, efter domstolsbeslut (lag 1975:239 för den som är intresserad). Och det är bara att inse att polisen måste ha vissa resurser för att göra sitt jobb, det inser jag. Men att låta dessa verktyg blomstra upp måste medborgarna sätta stopp för.

Fp säger: Den organiserade brottsligheten har slagit rot i Sverige. Det ställer polisen inför nya utmaningar. Buggning och infiltration är exempel på nya verktyg som polisen behöver.

I Fp:s förslag ska de som blivit buggade få reda på det i efterhand och om de blivit det på felaktiga grunder, det vill säga om storebror begått ett misstag,  så ska de ha rätt till ett skadestånd. Då kommer vi till den väsentliga frågan i samtalet:

Kan inte informationen hamna i ”orätta” händer? Lite lustigt här för programledaren drog upp hela dataintråget och sade: ”Visar inte detta att information kan hamna i orätta händer”. Då då vred Leijonborg på sig nervöst och svarade ”Jag trodde vi hade lämnat det där nu men vad som hänt Folkpartiet visar att enskilda människor kan göra stora misstag. Det är klart det kan någon gång hända /…/.

Precis det kan hända och den risken har liberaler aldrig velat ta, så varför göra det nu Folkpartiet liberalerna?

För att avsluta detta så är det värt att nämna Jan Björklunds förslag om att lärare skulle sammarbeta med Säpo och rapportera potentiella terrorister. Vadå DDR?

Jag diskuterade denna frågan med en annan liberal som sade så här (och jag håller med):

”Förut var frihet = ekonomipolitik. Nu är det inte alls samma sak längre för det finns värden som kan tas ifrån en utan att man kan göra något åt det även om man får behålla en tusenlapp mer i plånboken efter månadens slut. ”

Nu är det dags för Luf att trycka på Folkpartiet.

Annonser

One Response to ”Vi försöker tillämpa socialliberalism…”

  1. Erik Liljenborg skriver:

    Jag är inte längre aktiv och tar tillbaka alla åsikter som jag uttrycker här. Vill admin vänligen ta bort inlägget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: