Alliansen enade om betyg

Nu skall vi snart lämna denna ogenomtänkta betygsskala vi har idag för att gå över till ett system bestående av fem godkända nivåer. Jan Björklund tillsätter idag en utredning med alliansens nya direktiv inom skolan.

Som sagt skall det finnas fem godkända nivåer istället för dagens tre, och varför blir nu detta så mycket bättre? Som SvD skrev:

”Ordföranden för Lärarnas riksförbund, Metta Fjelkner, har efterlyst fler betygssteg för att göra det lättare för lärare att belöna elever som sliter med skolarbetet.”

Exakt precis så är det. Idag belönar man genom att släppa MVG fritt och inflationen är då given. Detta gynnar inte någon, och framför allt inte eleverna själva. Det kommer att bli en rättvisare bild nu när det finns alternativ till VG- och VG+. Idag är skillnaden mellan dessa ”betyg” (det är inte betyg, men lärarna använder det ändå i brist på betygssteg) enorm ibland, vilket jag är övertygad om att de flesta håller med om.  Och hur bra känner sig personen som tilldelats ett VG+ i betyg när det räknas precis lika mycket som ett VG- (som givetvis presterat lägre, ibland mycket lägre)? Inte bra. Och det är på tiden att vi göra skolan rättvisare och bekämpar inflationen.

Oppositionen är givetvis emot detta eftersom de har oftast tämligen stora tankefel när det gäller skolan. Ibrahim Baylan befarar, enligt SvD, att detta kommer innebära ökad stress bland eleverna.  Jag tror inte det. När det finns fler steg kan var och en av eleverna komma till sin rätt i varje ämne. Med tanke på hur pass många som kan få högsta betyget idag så är det inte konstigt att de som ligger på gränsen känner sig miserabla. Men när det blir allt färre som tilldelas högsta betyget och således fler som ligger under behöver inte längre dagens ”gränselever” känna sig lika illa till mods. Givetvis kommer det finnas gränselever till morgondagens system, men förhoppningsvis färre.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: