Jag tycker åtminstonde att det är bra med jobb..

Detta rapporterades i förra veckan:

Arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin ser inga problem i att en person har fått ett nystartsjobb med hög lön. Men Sylvia Lindgren (s), ledamot i riks- dagens arbetsmarknads- utskott, är upprörd.

En 50-årig man har fått ett nystartsjobb via arbetsförmedlingen. Mannens månadslön är 68 400 kronor, skriver LO-Tidningen.

Staten stöder nystartsjobben genom att arbetsgivaren slipper betala arbetsgivaravgift för den anställde. Något tak för hur höga lönerna kan bli finns inte. Och det väcker reaktioner:

–Det är upprörande att subventionera högavlönade som tjänar 50 000 eller 60 000 kronor i månaden. Hårddrar man systemet skulle samhället tvingas betala ut subventioner till ett företag som vill anställa en vd, säger Sylvia Lindgren (s), ledamot i arbetsmarknadsutskottet, till tidningen.

Sven Otto Littorin ser inget konstigt i situationen. Enligt honom är det en samhällsekonomisk vinst.

–Om du har 60 000 kronor i månaden avstår vi från 20 000 i arbetsgivaravgift. Men den här personen kommer ju att betala 30 000 kronor i skatt, säger han till TT och menar att den stora vinsten är att en långtidsarbetslös går från att ha varit bidragsförsörjd till arbete.

Rent teoretiskt skulle mycket väl nystartsjobben gå till företag som anställer en vd.

–En vd betalar ju också skatt. Nu ska det sägas att den här nivån inte är vanligt förekommande. Det vanligaste är att det är ganska normala löner, säger Sven Otto Littorin.

Låter som tankeverksamheten tagit permanent kaffepaus hos Sylvia Lindgren (s). Staten tjänar mer på en arbetare med slopad arbetsgivaravgift än på en arbetslös person. Varför skulle vi då stänga ute höginkomsttagare?

Annonser

2 Responses to Jag tycker åtminstonde att det är bra med jobb..

  1. Göeran Hagber skriver:

    Om man har 60.000.- och 20.000 är arbetsgivaravgifter,sedan dras 30.000:- i skatt,kvar för arbetaren enlig er 10.000:- var ligger då ideen med att arbeta när bidragen är betydligt högre,vem har fått kaffet i vrångstrupen?

  2. Erik Liljenborg skriver:

    Jag är inte längre aktiv och tar tillbaka alla åsikter som jag uttrycker här. Vill admin vänligen ta bort inlägget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: