Insider”brott”

Förövaren (insidern) utnyttjar finansiell information som inte är officiell eller allmänt känd till att köpa eller sälja värdepapper. Förövaren kan givetvis vara vem som helst som kommit över information. T.ex om man hört något i ett samtal mellan två andra människor som diskuterar företagsinformation som inte blivit officiell. Således är det svårt att bevisa insiderbrott.

Men hur mycket brott är det egentligen? Aktiemarknaden handlar som känt om förväntan. Den som vet mest tjänar mest och fattar bäst beslut. Om en person A kommit över information som inte B eller resten av befolkningen har, är det då ett brott att placera om sina egna pengar? Nej, det är en självbevarelsedrift att undvika att förlora pengar. Ska staten kunna säga till A att han måste ha kvar sina värdepapper eftersom det annars är synd om B som inte fick veta någonting? Nej. Återigen när staten lägger sig i marknaden (nu aktiemarknaden) skapas osunda förutsättningar som leder det till något dåligt. I det här fallet blir prisbildningen förvrängd.

Insider”brott” är inget annat än socialisttankar. Det ska vara rättvist säger man, A och B ska ha samma förutsättningar. Har de inte det ska A berövas på sin ekonomiska frihet…

Annonser

One Response to Insider”brott”

  1. Erik Liljenborg skriver:

    Jag är inte längre aktiv och tar tillbaka alla åsikter som jag uttrycker här. Vill admin vänligen ta bort inlägget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: