Patentens vara eller icke vara

Patent (av latin: li’tterae pate’ntes, öppna brev) är en tidsbegränsad och lagbunden rätt att inneha ensamrätten till att dra kommersiell nytta av en viss uppfinning, det vill säga ge företag monopol på en viss produkt. Är detta bra då? Det finns både för- och nackdelar.

För det första ska det göras klart att ta någon annans idé inte är stöld. Stöld är när man olovligen tar ändliga resurser från en annan person, men en idé är oändlig. Idag kan företag som utvecklat en ny produkt be staten om monopol på produkten. Detta inskränker således friheten på marknaden. Staten kan nu säga till konkurrerande företag vad de inte får tillverka vilket inskränker företagens äganderätt. Förtydligande: Staten dikterar vad företag inte får tillverka med företagens egna fabriker och egendom som de förvaltar. Att staten lägger sig i marknaden är inget bra och skapa osund konkurrens är heller inget bra för prisbildningen. Hur kan man då motivera denna sortens monopol?

Helt klart skapar det incitament för entreprenörer att ta fram nya produkter om de får tjäna pengar på det. Hur sugen hade man varit som småföretagare att till exempel ta fram en automatisk hjärtkompressionsmaskin om man visste att något storföretag direkt hade kopierat produkten och kunnat konkurrera ut en med lägre pris? Inte särskilt och antagligen hade färre människor vågat satsa på sina idéer om de inte hade fått någonting ut från dem. Vilket i sin tur leder till en potentiell ökning av arbetslösheten.

Jag är själv kluven i frågan, vad anser ni? Kommentera!

Annonser

One Response to Patentens vara eller icke vara

  1. Erik Liljenborg skriver:

    Jag är inte längre aktiv och tar tillbaka alla åsikter som jag uttrycker här. Vill admin vänligen ta bort inlägget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: