Sjukvården

2005 satsade vi 222 miljarder på vård och medicin. Det är stor summa pengar men fortfarande kvarstår problemen, väntetider, köer et cetera. Läkarna vid Aneby vårdcentral ville göra ett försök att öka tillgänligheten och de bildade ett eget bolag. Bra drag, rättare sagt mycket bra drag.

”Roligare, trevligare, mer engagemang. Det var många saker som blev mer positiva.” Christer Flygt, läkre i Aneby. Helt plötsligt fanns där mer tid för läkarna att ta emot patienter. Det är ju precis det deras yrke går ut på. Bildandet av eget bolag ledde, inte helt oväntat, till att de började ägna tid åt sitt yrke och kunde slippa alla landstingens flosande tjänstemän. Det är väl helt klart att läkarna ska koncentrera sig på deras yrke, inte det administrativa.

Man behöver ju inte tillhöra sveriges intelligensreserv för att räkna ut att om läkarna själva driver verksamheten blir den bättre anpassad och effektivare. Varför är det då så att inte fler valt att gå denna väg? Sossetänk, det är fult att tjäna pengar i Sverige, speciellt inom något som sjukvård som fyller en viktig fuktion. Men hallå?! Sjukvård är också en tjänst. Det finns inget fel med att bedriva det som eget bolag så länge staten skjutsar in lite pengar i det. Lite konkurrens skadar inte heller, framför allt inte den sjuka medborgaren.

Furthermore, Michel Moore. Definitionsfel: att sätta sjukhus på entreprenad är inte samma sak som att privatisera sjukvården. Förändring inom den svenska sjukvården är nödvändig. Vårdtagaren ska kunna påverka verksamheten och medborgarna ska inte behöva betala in en del av sin surt förvärvade lön för att se en sjukvård som klyver vårdgarantin på mitten.

Annonser

3 Responses to Sjukvården

 1. Mats skriver:

  Hej !
  Kan inte låta bli att läsa igenom din text, och konstatera följande utifrån mina egna erfarenheter som landstingsanställd. Jag tror att största problemet är egentligen att sjukvården är ekonomiskt/ideologi styrd. Den roll som politiker överhuvudtaget har inom offentlig sektor är patetisk, anser jag. De som styr vården idag saknar verklighetsförankring. Det politikerna idag gjort med mitt landsting(och andras ) är en formidabel slakt på kompetens,arbetsmoral och arbetglädje. Orsaken till detta är att det pågår en sk outsuorcing av olika verksamheter. Resultatet av outsuorcingen är att personalen får göra mer med mindre resurser till ett lägre pris. Det politikerna gör i praktiken är att de blåljuger för den svenska befolkningen rakt upp i ansiktet. Effektivitet genom omorganisation enligt ovanstående, när de egentligen borde avskaffa sig själva. Nej , fastställ en nationell vårdstandard, för alla. Vill svenska folket ha forskning och utveckling inom vårdsektorn, satsa på några få större sjukhus inom universitetsområdena. Skrota uttrycket ” lika vård för alla” – för det håller inte, beroende på geografisk placeringl, storlek på plånboken. Inrätta istället riskområden, med rejält lägre skattetryck och sjukvårdsutbud. Var ärlig som politiker och kom inte med dimridåer.
  mvh
  /Mats

 2. Erik Liljenborg skriver:

  Att sjukvården påverkas av ekonomin/ideologin är inget man kommer ifrån oavsett. Problemet är precis som du säger, “de som styr vården”. Vården bör inte styras uppifrån utan anpassas till olika områden. Dock måste politikerna garantera vård till alla och några lagar som reglerar och ställer krav på verksamheten kan man också tänka sig.
  Jag är skeptisk till tanken på några få större sjukhus. Primärvården är viktig och konsekvensen blir överbelastning på akutmottagningarna.
  På tal om dimridåer: “fastställ en nationell vårdstandard”. Det var bara diffust sagt, riktigt politkerprat.
  Vårdstandard infinner sig själv om medborgaren får påverka valet av vårdgivare, ingen går till en läkare med låg standard (så länge vi har allmän sjukvård). Mitt recept: Offentlig finansiering och privata vårdgivare.
  /Erik Liljenborg

 3. Erik Liljenborg skriver:

  Jag är inte längre aktiv och tar tillbaka alla åsikter som jag uttrycker här. Vill admin vänligen ta bort inlägget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: