Leder den sänkta fastighetsskatten till en bubbla?

Som är väl känt tänker regeringen sänka fastighetsskatten i enlighet med ett vallöfte, i varje fall för de med höga taxeringsvärden. (Det har lite märkligt beskrivits som en avskaffad fastighetsskatt, vilket det ju inte är.) I debatten har det framförts ett antal argument mot detta, samt mot den föreslagna finansieringen men jag tänkte här bara diskutera ett: den sänkta fastightetsskatten kommer leda till en fastighetsbubbla.

De som påstår detta ( t ex DNs ledarredaktion och sossarna) menar att fastighetsmarknaden redan är överhettad och att skattesänkningen kommer leda ännu högre priser och därmed större bubbla. Och visst kan man ge dem rätt i att fastighetsmarknaden kan vara överhettad (säkrare än så vill jag inte vara) och att den sänkta fastighetsskatten kommer att leda till högre priser.

Problemet med argumentet är att de tanklöst sätter likhetstecken mellan högre priser och en bubbla. För att det ska vara en bubbla krävs det inte bara att priserna är höga, utan att de är högre än de ”borde vara”. ”Borde vara” står här för utbud och efterfrågan på bostäder. En bubbla kan uppstå om efterfrågan på fastigheter är hög, inte därför att folk vill ha en bostad, utan för att de tror att prist kommer stiga ännu mer i framtiden och det därför är en lönsam investering. Om priset däremot är högt för att det finns få bostäder i förhållande till hur många som vill ha en, är det ingen bubbla.

En sänkning av fastighetsskatten bör leda till en stabil ökning av efterfrågan eftersom det minskar kostnaderna för att äga en bostad. Denna efterfrågeökning leder sedan till en prisökning men inte till någon ökad risk för en bubbla eftersom priset inte ändras mer än ”det borde”.

Om man vill påstå att skattesänkningen kommer leda till en ökad risk för en bubbla måste man argumentera för att den kommer att leda till en prisökning som är större än den ovan nämnda, beroende på att människor tror att priserna ska stiga ännu mer i framtiden. Men något sådant argument har jag inte hört och jag kan inte se något uppenbart skäl till varför det skulle var så.

Sammanfattningsvis, jag har inte hört något argument för att sänkningen av fastighetsskatten skulle leda till en större prishöjning än vad som kan motiveras av den förändring av de långsiktiga utbuds- och efterfrågeförhållandena som bör ske på grund av sänkningen. Således har inte de som argumentar för en ökad bubbelrisk lyckats övertyga. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: