Sälj Vin & Sprit

I dagens SDS skrev en sosse vid namn Johan Lundberg en liten text om utförsäljningen av V&S. Jag tänker kommentera ett par saker.

”Få bolag har gjort samma resa som Vin & Sprit under statens ledning. Vin & Sprit är en av världens ledande spritproducenter och finns i fler än 125 länder. Vidare har man lyckats bygga upp ett av världens starkaste varumärken inom sin bransch och etablerat Absolut Vodka som ett av de mest säljande spritmärkena i världen, en ganska imponerande utveckling med staten som ägare. ”

Implicit menar han att det är den svenska statens förtjänst att Absolut har blivit en attraktiv vara. Jag, å andra sidan, är på det klara med att även utan staten som ägare skulle nog Absolut klara sig. Och är det något att vara stolt över egentligen? Sprit sprider misär, även om majoriteten av konsumenterna antagligen kan ta ansvar för sin alkoholkonsumtion finns det människor som inte kan tygla detta ansvar. Är det då något att vara stolt över?

Det kan tyckas konstigt att staten skall äga en verksamhet som Vin & Sprit, men bolaget bidrar med pengar till vår gemensamma välfärd som skola, vård och omsorg.”

Under 2005 gick V & S koncernen (en av Europas största tillverkare och distributörer och är ett av de tio största spritdryckesföretagen i världen) med vinst motsvarande ökat rörelseresultat med 27 %. Samt förbättrat resultat inom alla affärsområden.

Ökad försäljning av koncernens största märke, ABSOLUT Vodka, var enligt V & S på grund av satsning på nya marknader runt om i världen.

Men är det inte lite motsägelsefullt att staten tjänar 1,5 miljarder på att sälja vodka när man hela tiden understryker hur viktigt det är med folkhälsan? Finns det inte moraliska tvetydligheter i att vi drar nytta av andra människors misär?

Sedan åsidosätter han lite av sanningen. Om någon är så naiv att h*n tror att överskottet endast går till statens fickor bör h*n nog tänka om. V&S köpte 2006 upp ett ”rom-företag” för 1,6 miljarder SEK för att utöka sin produktion av rom. Hur går det för övrigt ihop med ”mer restriktiv alkoholpolitik”?

”Vi måste skapa ett företagsklimat som bidrar till att Sverige blir världens bästa land att driva företag och vara anställd i. Det får man bland annat genom att staten är en aktiv ägare och ser till nationens bästa och inte till det kortsiktiga kapitalets bästa.”

Nu lämnar Johan Lundberg lite av ämnet och uttrycker sina socialisttankar. Jag orkar inte kommentera stycket just nu, måhända att jag gör det senare. Det är dock min förhoppning att de som läser detta inser att det givetvis inte stämmer. Staten ska inte lägga näsan i blöt, punkt slut.

Fotnot: Jag kanske gav intryck av att jag helt är emot sprittillverkning. Så är givetvis inte fallet, men jag anser att staten inte ska syssla med det.

Annonser

One Response to Sälj Vin & Sprit

  1. Erik Liljenborg skriver:

    Jag är inte längre aktiv och tar tillbaka alla åsikter som jag uttrycker här. Vill admin vänligen ta bort inlägget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: