Livet som kommunpolitiker

Mitt förra inlägg om fastighetsskatten kunde kanske uppfattas som lite tråkigt. För att kompensera det tänkte jag skriva ett inlägg om det glamorösa livet som kommunpolitiker.

I varje kommun finns det ett kommunfullmäktige som fungerar som kommunens riksdag. Dessutom finns det en kommunstyrelse som fungerar som kommunens regering. Slutligen finns det ett antal nämnder. Dessa nämnder ansvara för något visst område av kommunens verksamhet, t ex skolor eller miljö- och hälsoskyddet.

Nämnderna och kommunstyrelsen väljs av kommunfullmäktige. Partierna får platser i förhållande till storleken i fullmäktige. Således finns det personer från både majoriteten och oppositionen i varje nämnd.  En nämnd brukar (i Lund) bestå av 11 ledamöter och 11 ersättare. Det jag tänkte skriva om är hur det är att sitta i en sådan nämnd. Jag sitter i en nämnd som heter barn- och skolnämnd Lunds Stad, som har hand om den kommunala barnomsorg- och grundskoleverksamheten i de centrala delarna av Lund.

Vi har möte ungefär en gång i månaden.  En vecka innan mötet får vi en lista över vilka ärenden som ska tas upp. Dessutom medföljer en bunt med handlingar där förvaltningen  (de anställda tjänstemännen) berättar om ärenden och föreslår hur vi ska besluta.  Denna bunt kan vara ganska tjock. Innan handlingarna skickats ut har de diskuterats i nämndens arbetsutskott.  Några dagar innan mötet träffas vi borgerliga (som utgör majoriteten) för att diskutera ärendena inför nämnden och besluta hur vi ska ställa oss.

Ibland är vårt ställningstagande i en fråga dikterat av vad alliansen lovat i valet men oftast måste/får vi ta ställning själva. Vi lyckas för det mesta komma överens inom alliansen men några gånger har vi inte gjort det. Det finns ingen ”blockpiska” så det finns ingen möjlighet att tvinga in ett parti i ledet. På vårt gruppmöte görs det ingen större skillnad på ersättare och ordinarie så man har en reell möjlighet att påverka även om man som jag bara är ersättare och således oftast inte har rösträtt på nämnden.

Vi har också möten med alla folkpartistiska skolpolitker i Lund några gånger per termin för att koordinera mellan de olika nämnderna. Dessutom har vi ibland möten med alla borgerliga skolpolitiker.

Själva nämndsmötet äger rum på onsdagskvällen. Mötet är öppet för allmänheten men det brukar inte vara någon representant för den närvarande. Närvarande är vi politiker, 13 ledamöter och 13 ersättare i vår nämnd, fackrepresentanterna samt några  tjänstemän. Vi brukar ha förvaltningschefen, sekreteraren, en ekonom, och några mellanchefer närvarande. Fackrepresentanterna har rätt att vara närvarande och yttra sig precis som facket får ha representanter i företagsstyrelser. Men de har ingen rösträtt. (Det har givetvis inte tjänstemännen heller.)

Mötet brukar börja halv 6. Det varierar hur länge det varar men det har hänt att det varar ändå till 11. Stämmningen på mötet brukar vara god trots de ibland långa och laddade debatterna mellan majoriteten och oppositionen. Till skillnad från riksdagen eller kommunfullmäktige är man i nämnderna oftast beredd att händra sig om man tycker att den andra sidan kommer med bra argument. Det händer ganska ofta i vissa frågor, men förstås sällan i de mer ideologiskt laddade frågorna.  

En missuppfattning man ibland stöter på är att alla kommunpolitiker är heltidsanställda. Det är väldigt långt ifrån sanningen. Med arvoden från nämndsmöten och skolkonferenser får jag runt 800 kr i månaden. Så man ger sig inte kommunpolitiken för pengarnas skull utan för att det är roligt och att man får en chans att göra Lund lite bättre.

Och även om man ibland, efter budgetdiskussioner som varar i timmar eller när man ska läsa in tjocka buntar på några dagar, undrar om man är riktigt klok som håller på med kommunpolitik, är det faktiskt riktigt roligt för det mesta.

Fler Lufare borde pröva på det, det är ganska lätt att komma med i en nämnd om man är aktiv och man kan upptäcka att det faktiskt finns en charm i att diskutera avloppsfrågor i miljönämden. (Som jag själv gjorde innan jag bytte till skolnämnden.) Och kommunpolitiken kunde behöva ett lite mer ideologiskt perspektiv ibland.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: