Mer experiment i offentlig sektor

Ett ibland använt argument för federalism och kommunalt självstyre är att om olika kommuner för olika typer av politik kan man utvärdera vilken som är mest framgångsrik och sedan kan de andra kommunerna välja att ta efter det. Jag tycker det är ett bra argument men det har också vissa tydliga begränsningar. Det är ofta svårt att avgöra vilken faktor som förklarar varför två olika kommuner har lyckats olika bra med t ex kvaliten i äldrevården. Förmodligen skiljer de sig åt på många punkter, t ex kommunens organisation, hur mycket pengar som satsas, hur uppmuntrande man är till privata alternativ mm. Då blir det svårt att avgöra vilka faktorer som har bidragit till det lyckade resultatet.

En dellösning på det problemet är att använda sig av mer kontrollerade experiment i likhet med de som används inom vetenskapen. Dvs, man låter det välja slumpmässigt vilka som ska följa en viss policy och man har tydliga kriterier från början för hur resulktatet ska utvärderas. Det kan man inte tillämpa inom alla områden, t ex är det knappast aktuellt att slumpa fram skattesatsen för en kommun. Men inom vissa områden skulle man kunna använda kontrollerade experiment i större eller mindre utsträckning.

Skolan är ett exempel. Politiska diskusisioner om vilken pedagodik som ska tillämpas är vanliga men något större intresse för att få fram ett vetenskapligt svar på frågan vilka effekter olika typer av pedagodik har, verkar inte finnas. Man kan jämföra med sjukvården där nya behandlingar och läkemedel prövas i vetenskapliga experiment och resultaten från dem blir avgörande för om den nya behandlingen införs. ( Oftast, framförallt miljöpartister vill gärna stödja olika typer av verkningslösa behandlingar med skattepengar.)

På ett liknande sätt skulle det kunna fungera inom skolan. (Inte ett helt identiskt sätt förstås.) Man skulle kunna låta nya typer av pedagodik prövas ut i experiment där det är slumpen som avgör vilken skola som prövar vilken typ av pedagodik och ha noggranna utvärderingar av kvalitén på resultaten från de inblande skolorna. Det skulle kunna leda till att utbildningsdebatten innehåller lite mer fakta och lite mindre tro.

Man har ibland gjort experiment inom socialförsäkringssystemen, och det skulle man kunna göra mycket mer av.

En  anledning till att det inte hänt tidigare tror jag har att göra med en bristande ödmjukhet från politkers sida. De flesta politiskt aktiva brukar vara alldeles för säkra på att de vet vilken politik som är bäst för att uppnå deras mål. Jag vet inte riktigt anledningen til denna säkerhet. Men oavsett det, så borde de inte vara så säkra. Samhället är otroligt komplicerat så det är svårt att veta vad olika politik får för effekt. Och historien är full av exempel på åsikter som verkade självklara som har fått revideras.  

Folkaprtiet borde gå i bräschen för den reform jag föreslår. Det passar bra med vår förnuftspositiva inställning. Dessutom vet vi ju redan att det kommer bekräfta att vår politik är den rätta 🙂

Annonser

One Response to Mer experiment i offentlig sektor

  1. Johan Richter skriver:

    IFAU har i ett remissvar angående lärlingsutbildning gett exempel på hur ett man skulle kunna använda mer experimet för att utvärdera politksa reformer: http://www.ifau.se/templates/PageReferral.aspx?id=8230

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: