Sovjetiska kärnvapen åter i luften

Ryssland närmar sig allt mer en diktatur samtidigt som landet rustar och vidtar beredskapshöjande åtgärder. Om detta skrivs det dock lite i svensk press, från BBC kan man här läsa om de återupptagna patrulleringarna med kärnvapenbärande bombplan. BBC skriver att dessa patrullerade såväl norr om skottland som i centrala stilla havet. Storbritanniens reaktion på detta var att skicka upp jaktplan för att hävda sin teritoriella integritet (som varje stat är skyldig at göra enligt folkrätten).

Konsekvenserna för Sverige blir att behovet av att hävda den territoriella integriteten kommer vara större om vi vill undvika att ryska kärnvapenbärande flygplan flyger över oss och om vi vill fortsätta att fylla de krav som en stat åläggs av folkrätten. Tyvärr är dock inte detta det enda tecken på ryska stormaktsambitioner som vi sett under sommaren. Tidigare sade Ryssland upp CFE-avtalet, vilket innebär att landet inte längre har någon begränsning av de konventionella stridskrafterna i Europa. Under Nordpolen visade ryssarna flagg genom deras expedition och hävdande av rätt till naturresurser, vilket ledde till kraftiga protester ifrån andra stater i området. I Sveriges närområde kräver Ryssland att få lägga en gasledning under östersjön, vilket innebär en ökad militär närvaro utanför svensk kust.

Vad är det då vi ser? Är det en återgång till det kalla kriget eller något annat? Det som är säkert är att det inte är en återgång till det kalla kriget utan dagens geopolitiska situation skiljer sig kraftigt i från tiden 48-91. Ryssland är inte längre något hot mot Västeuropa och något invasionshot mot Sverige föreligger inte. Men Ryssland kan i det nya läget använda sig av sin militära makt som en skurkstat eller genom statsterrorism, utpressning och liknande, beteenden som inte varit möjliga i kalla krigets terrorbalans.

Sveriges fortsatta nedrustning samtidigt som övriga värden rustar upp efter 2001 är därför ett farligt spel med den svenska säkerheten. Om detta skriver Professor Wilhelm Agrell från Lund i sin debattartikel i Svd.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: