Avskaffa nämndemännen!

Idag finns det två typer av domare i de svenska domstolarna, juristdomare och lekmannadomarna nämndemännen. Tanken med nämndemännen är att införa ett element av sunt förnuft i domstolarna och få en folklig förankring för domsluten.

Det misslyckas emellertid det nuvarande systemet helt med. Lekmannadomarna har blivit politiska domare. Nämndemännen väljs av sina partier på basis av deras engagemang i politiska partier. Någon juridisk sakkunskap krävs inte, och finns nog inte heller oftast hos nämndemännen.

Politiker utgör en liten del av Sveriges befolkning och det finns ingen anledning att anta att den är särskilt kompetent för att vara domare eller att den vanliga medborgaren känner sig särskilt representerad av den. Det sista förefaller speciellt otroligt mot bakgrund av det politikerförakt som finns i viss utsträckning i Sverige. (Med orätt enligt min mening.)

Jag ser inte heller något som tyder på att politiker har mer sunt förnuft än jurister. Dessutom är hela tanken med att döma efter sunt förnuft lite suspekt. Sunt förnuft ska komma in när lagar stiftas. När någonting går till rättegång ska det dömas efter lagen.

Med detta sagt så tycker jag inte nödvändigtvis att ett system med bara lekmanadomare är det bästa, bara bättre än det nuvarande. De nuvarande nämndemännen bör avskaffas omedelbart, så kan vi fundera på en ersättning sen. (Kanske hämta inspirations från jury-system som i Danmark? Jag har inte någon klar åsikt.)

Annonser

One Response to Avskaffa nämndemännen!

  1. Yesterday, while I was at work, my sister stole my iPad and tested to see if it can survive a 40 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now destroyed and she has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: