Fastighetsskattens nya utseende

Efter mycket kritik av det första förslaget att ta bort fastighetsskatten och ersätta den med en avgift medan reavinsskatten skulle höjas från 20% till 30% presenterades idag ett omarbetat förslag . Enligt det nya förslaget ska skattehöjningen av reavinsskatten ”bara” bli 2%, det vill säga från 20% till 22%. Samtidigt blir taket på den kommunala avgiften (som paradoxalt nog ska betalas till staten) 6000 kr eller maximalt o,75% av taxeringsvärdet.

Att sossarnas fastighetsskatt som baserades på taxeringsvärde, vilket i sin tur baserades på hur fint grannen har det, kan tyckas smått irrationell håller nog många med om. Då kan man fråga sig, blir inte detta förslaget det också? Taxeringsvärdena ligger ju kvar? Jo, till en viss del. Det vi ska komma ihåg är att men ett tak på 6000 är det inga stora summor vi pratar om. Vi begränsar utgiften så att färre ska behöva flytta på grund av att taxeringsvärdet skjuter i höjden. (Det är villor jag refererar till)

Det klagas från alla håll och kanter om fördelningspolitiska aspekter. Höginkomsttagare med dyra villor får rejäla skattelättnader. Det blir lite av en ”miniatyrrakskatt”. Jag kan se problemen i det här. Framför allt passar förslaget som handen i handsken när det kommer till vänsterns utspel om att borgerligheten gynnar de rika. För att väljarna inte ska fortsätta att svika måste regeringen Reinfeldt se till att skattelättnader infaller även till låginkomsttagare.

Var det rätt beslut av regeringen att sänka denna skatten? Nja, fastigheter är egentligen en rätt bra sak att ta ut skatter på. Inte på det sättet sossarna utformade det hela, men något slags mellanting måste Borg och co kunna jämka sig till. Då hade det funnits utrymme att sänka andra skatter som t.ex inkomstskatten som OECD föreslog. Fast det är orealistiskt att dra tillbaka detta löftet nu.

Annonser

One Response to Fastighetsskattens nya utseende

  1. Erik Liljenborg skriver:

    Jag är inte längre aktiv och tar tillbaka alla åsikter som jag uttrycker här. Vill admin vänligen ta bort inlägget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: