Education at a Glance

Idag presenterade OECD en studie om utbildningen i dess medlemsländer. Sverige presterade minst sagt makabert. Endast 61% av högskoleeleverna når en examen. Detta kan jämföras meddeltalet för alla medlemsländer som ligger runt 70%. Värt att notera i denna här studien är även löneskillnaden mellan att studera på högskola och att inte studera på en högskola. Denna är lägre i Sverige än genomsnittet, vilket helt klart är ett beskymmer. Det blir helt enkelt inte attraktivt att studera vidare efter gymnasiet. Specialisering av arbeskraft är viktig i en globaliserad värld så jag ser stora problem i detta.

Lösningen då? I SvD tummar Metta Fjelkner (LR) på en viktig sak, lärarnas löner. Det är rent ut sagt förkastligt att lärarlönerna är så låga som de är idag. En elev som gått ut byggnadsprogrammet på gymnasiet kan gå direkt in på arbetsmarknaden och tjäna lika mycket som en gymnasielärare, men akademiskutbildning, gör. I och med detta lockas inte engagerade och duktiga personer i lika stor utrsträckning till lärar yrket. Jag hoppas att ni själva kan förstå följderna. I studien presenteras även lite rådata. Sverige placerar sig på en tjugotredje plats över högst lärarlöner i OECD. Snittet i Sverige är efter 15 år i yrket 30 802 amerikanska dollar, medan i övriga är det 37 603 amerikanska dollar.

Annonser

12 Responses to Education at a Glance

 1. Johan Richter skriver:

  De låga akademikerlönerna beror väl i och för sig till viss del på att vi har gratis högre utbildning.

 2. Erik Liljenborg skriver:

  Frågan är om ”nettolönerna” (så att säga) för akademiker höjs tillräckligt mycket för att det ska bli attraktivt att vara akademiker med den här åtgärden, jag tror inte det. Frågan är om de höjs överhuvudtaget inom vissa yrken? Många vill nog inte se fram emot en framtid med skulder utöver de ”vanliga” studieskulderna. Men visst är alla andra kort spelade ska inget uteslutas.

 3. Johan Richter skriver:

  Menar du om man inför avgifter för högre utbildning? Nej, betraktar man den åtgärden i isolering kommer den säkert inte göra det mer attraktivt vara akademiker.

 4. Erik Liljenborg skriver:

  Ja, det trodde jag var underförstått med tanke på din första kommentar. Vad anser du mer kunna vända utvecklingen? Eller det är mycket möjligt att det är den utvecklingen vi går mot. Kanske har utbudet akademiker ökat så mycket? Jag har inte sett några siffror på detta, får försöka leta upp några imorgon.

 5. Johan Richter skriver:

  Det finns ju ingen sanledning att poliken ska ha som mål att höja lönerna för en viss yrkesgrupp. Politker bör inte försöka sätta lönerna, bara spelreglerna för arbetsmarknaden.

  Sedan tror jag att en indirekt effekt av de arbetsmarknadsavregleringar och skattesänkningar jag förespråkar skulle vara att det blir mer lönande att satsa på vissa utbildningar.

 6. Erik Liljenborg skriver:

  Jo, jag anser att politker ska bestämma över lärarlönarna med tanke på att det är offentligt finansierat. Dessutom är det en mycket viktig yrkesgrupp, och om ”statusen”(=lön, i de flesta fall skulle jag tro) inte kan upprätthållas så att drivna, motiverade och duktiga personer flyr till andra yrken kommer först och främst utbildningsnivån (och således kunskapsnivån) sjuka och vi kommer se problem på andra håll i framtiden. (Obs därmed inte sagt att sjukande kunskaper nödvändigtvis beror på för låga lärarlöner).

  Ja, det är en viktig aspekt som jag tycker Luf (åtminstone Lund) bör ta ställning för.

 7. Erik Liljenborg skriver:

  Jag är inte längre aktiv och tar tillbaka alla åsikter som jag uttrycker här. Vill admin vänligen ta bort inlägget.

 8. Roxana skriver:

  After checking out a handful of the blog articles on your
  blog, I seriously appreciate your way of writing a blog.
  I saved it to my bookmark site list and will be checking back in
  the near future. Please visit my website as well and tell me how you feel.

 9. Sonographer skriver:

  Hi! Do you know if they make any plugins to protect against hackers?
  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on.
  Any suggestions?

 10. Janis skriver:

  I’m not sure why but this blog is loading incredibly slow for me. Is anyone else having this issue or is it a issue on my end? I’ll check
  back later on and see if the problem still exists.

 11. Hello it’s me, I am also visiting this website on a regular basis, this web site is in fact fastidious and the visitors are genuinely sharing good thoughts.

 12. Stacy skriver:

  Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find It really useful & it helped me out much. I hope to give something back and help others like you helped me.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: