Stackars Lars Danielsson?

I dagarna skriver svenska medier att Lars Danielsson (fd statssekreterare under Göran Persson) söker ett antal jobb som ambassadör och motsvarande anställningar inom UD.  Tidigare under året har utrikesminisiter Carl Bildt anklagats för att frysa ut Lars Danielsson på UD efter den kritiken som justiteieombundsmannen med flera riktat mot honom för den bristfälliga hanteringen av flodvågskatastrofen 2004.

Frågan uppstår då om Danielsson behandlats illa efter kritiken som riktats mot honom efter flodvågen. Detta menar Danielsson själv som kommit ut med sin version av händelserna i sina memoarer som publicerats nu i augusti. Katastrofkommissionen kom redan 2005 fram till att allvarlig kritik kunde riktas mot Danielsson och övriga regeringen för deras passivitet under de första dygnen. Efter valet 2006 upptäcktes ett antal databand som registrerat bland annat mail under de aktuella dagarna och å beslutades att kommissionen återigen skulle kallas in för at granska dessa. Granskningen blev klar tidigare under året och stärker snarast kritiken mot Danielsson.

I granskningen har det bland annat framkommit att Danielsson inte har sökt information via exempelvis Internett om katastrofen. Utan han valde istället under de två första dagarna att under sina inloggningar på Internett nästan uteslutande titta på hotellbokningar, istället för att ta reda på mer information kring katastrofen. Danielsson var i detta läge den som hade ansvaret för att informera statsministern och bedöma om regeringen skulle sammanträda. De insatser som han gjorde var otillräckliga både enligt konstitutionsutskottet och katastrofkommissionen.

 Och inte nog med detta, utan kommissionen fastslår vidare att Danielsson har försökt framhäva sig som mer aktiv under dagarna efter katastrofen än han var. Detta bland annat genom att hävda att han ringt samtal till tjänstemän som dessa förnekat och kunnat styrka med utdrag ur telefonlistor, Danielsson däremot har inte kunnat styrka sina uppgifter. Slutligen slår kommissionen fast att:

”…Danielsson har lämnat uppgifter till kommissionen och andra granskningsorgan som inte varit korrekta”

 Dock har inte kommissionen kunnat styrka att svenska människoliv gått till spillo i onödan i Thailand pågrund av hans senfärdiga agerande. Vad kommissionen inte nämner om detta finner jag dock kanske än mer intressant. Situationen var så under dagarna efter katastrofen att de utländska turisternas sjukvård prioriterades på sjukhusen medan den inhemska befolkningen fick vänta för att ta del av sin egen sjukvård. Så frågan kvarstår om hur många Thailändska männskoliv offrats för att Danielsson inte agerade så att svenskar kunde evakueras från sjukhusen och således ge plats åt den inhemska befolkningen. Jag är övertygad om att Danielsson bär ett stort ansvar för att dessa Thailändare inte fick vård i tid och således avled medan Danielsson kollade upp hotellplatser från sin dator i Sverige.

Danielssons agerande under dagarna efter flodvågskatastrofen har resulterat i ett onödigt lidande bland hundratals svenskar och deras annhöriga samtidigt som hans agerande säkerligen lett till ett okänt antal onödiga dödsoffer bland Thailändare. Dessutom har han efter detta försökt vilseleda och även ljuga för KU och katastrofkommissionen. Konsekvenserna för Danielsson har endast blivit att han inte fått tillräckligt stimulerande arbetsuppgitfter på UD. Detta tycker jag är synnerligen anmärkningsvärt, då hans agerande rimligtvis borde lett till att han straffats juridiskt och att han åtminstone blivit av med sitt jobb. I varje annan stat som vi definierar som västerländsk demokrati så blir konsekvenserna om man så gravt missköter sitt uppdrag och dessutom ljuger om det för statens högsta granskande organ de ovanstående.

Danielssons egen förklaring till händelserna som han presenterar i sina memoarer kan jag inget annat än känna avsky för, då han inte tar upp några motbevis utan hävdar att alla missuppfatta honom och att han visst sökt information så gott han kunnat även om han begått vissa mistag så är dessa inte värre an andra beslutsfattare menar Danielsson. Det han skriver ter sig därför som ett hån mot alla flodvågens offer och de efterlevande.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: