Lärarlöner; utveckling och jämförelser.

Jag vill än en gång belysa problemen med låga lärarlöner. Statistik som jag hittat idag säger följande:

Lärarlöner som procentandel av BNP per person 2005

Turkiet 254 procent
Sydkorea 234 procent
Tyskland 160 procent
Japan 155 procent
Schweiz 145 procent
Spanien 130 procent
England 130 procent
Medel OECD 125 procent
Italien 105 procent
Frankrike 105 procent
USA 95 procent
Sverige 94 procent
Island 76 procent
Norge 74 procent

Källa: OECD – löner i grundskolan efter 15 års erfarenhet.

Detta visar på att vi måste ta en funderare. Att lärarlönerna knappt kan klassas som ”tjänstemän på mellannivå” är bekymmersamt. Jag tror inte att de moraliska incitamenten räcker för att ta ett lärarjobb.

Vidare hittar jag följande statistik som visar att svenska lärares lön uttryckt i köpkraft (reallön) i USD. Även här hamnar Sverige under OECD snittet. Som det står skrivet i artikeln finns det nästan för många felkällor för att vara ett lämpligt mått, men när länder inte helt olika Sverige, såsom Norge, Danmark och Finland, placerar sig så pass högt över är det ändå värt att belysa.

Jag har försökt spåra vad detta beror på. Det finns definitivt rötter i den generella sänkningen under åttiotalet för tjänstemän på mellan nivå. Vid slutet av sextiotalet tjänade en tjänsteman på mellan nivå cirka 75% mer än en så kallad okvalificerad arbetare, i bruttolön. Tjugo år senare hade denna siffra minskat med 2/3(SOU 2001:53). Vidare så spelar nedskärningarna av skolan under 1990-talet också stor roll. Lärarlönerna, som är den största posten, fick stå för en stor bit av de 9% som skulle sparas in.

Men det är, trots mitt predikande, inte bara lönen som spelar roll. Om arbetsförhållandena är markant sämre än andra yrken blir de psykologiska aspekterna påfrestade till den milda grad att det helt enkelt inte är värt det längre. Det är fullt förståligt. Jag gillar statistik och SCB har släpt följande:

Fyra av tio eller 66 000 yrkesverksamma lärare under hösten 2004 har någon gång de senaste 12 månaderna allvarligt övervägt att byta till ett arbete utanför skolan. Andelen var något högre bland männen än bland kvinnorna. Bland de behöriga lärarna var det 35 000 kvinnor och 14 000 män som var/har varit intresserade av att byta till ett arbete utanför skolan. Av dessa var 31 000 grundskolelärare och 10 000 gymnasielärare.

Och mycket riktigt kan vi läsa längre ner:

Psykosociala arbetsmiljön och lönen viktigaste skäl för viljan att byta arbete

Annonser

4 Responses to Lärarlöner; utveckling och jämförelser.

 1. Fredrik Brange skriver:

  Vad föreslår du att man gör för att höja lärarnas löner? Sköter inte marknaden det själv, dvs att när det blir en stor efterfrågan på lärare så lägger sig lönen på en nivå så att tillräckligt med lärare utbildas. Men jag håller med om att det är konstigt att svenska lärare har så mycket sämre lön än lärare i andra länder. Göran Persson har förstås spelat en stor roll i försämrandet av lärares arbetsvillkor.

 2. Erik Liljenborg skriver:

  Nej, det är inte det som är problemet i sig. De kunde säkert ha haft ännu lägre lön och fortfarande fått nyanställningar, men det jag vill se till att göra är att skaffa engagerade och bra lärare till skolorna. Dessutom förhindra massflykter från skolorna som SCB:s statistik föreslår.

  För att höja läranas löner behöver man inte anstränga sig särskilt mycket. Det är offentligt finansierat så det är ”bara” att öka påslagen!

 3. Fredrik Brange skriver:

  Mm, och kanske förbättra arbetsmiljön i skolorna som ibland kan vara väldigt bristfällig.

 4. Erik Liljenborg skriver:

  Jag är inte längre aktiv och tar tillbaka alla åsikter som jag uttrycker här. Vill admin vänligen ta bort inlägget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: