Är det bra om miljöpolitiken skapar jobb?

Frågan i rubriken har ett enkelt svar, nämligen nej. Det strider förstås vad man kan höra från vissa politiker. Jag tänker speciellt på miljöpartiet som för något år sedan t om med tillkännagav att miljöpolitiken skulle skapa 100 000 nya jobb.

Varför är det då en nackdel om miljöpolitiken skapar jobb? (Att jag pratar om just miljöpolitiken är förstås irrelevant, det sammma gäller politikområden.) Anledningen är helt enkelt att varje jobb inom miljösektorn utgör en resursanvändning. Varje person som jobbar med miljöfrågor är en person som annars kunde ha varit arkitekt, städare, fysikprofessor eller ägnat sig åt något annat.

Antalet skapade jobb representerar alltså en kostnad för en politik, inte en fördel. Det är en kostnad precis lika mycket som antalet häftstift eller byggnader som krävs för att genomföra åtgärden.

Jag tror att det som förvirrar folk är att de låter som att skapa jobb har någonting att göra med att bekämpa arbetslösheten. Men kopplingen är givetvis svag. Det kan i speciella situationer finnas keynesiska effekter att ta hänsyn till men i normalfallet kan de ignoreras.

I de allra flesta fall finns det väl ingen särskild anledning att tro att sysselsättningen ökar när man tar hänsyn till alla effekter. Höjer vi skatten för att finansiera fler jobb i miljösektorn kommer det ju tränga undan sysselsättning i andra sektorer*. 

Politik handlar mycket om att välja bland vilket alternativ vi tycker ha minst nackdelar. Det är ganska tråkigt vilket kan vara förklaringen  till att många politiker (kanske speciellt på vänsterkanten) och intressegrupper försöker få det till att det saknas trade-offs och om man genomför deras favoritpolitik så kommer man uppfylla alla mål samtidigt. Så är det sällan och det är viktigt att det påpekas.  

* Även om sysselsättningen skulle öka får man tänka på att de flesta människor hellre konsumerar fritid än arbetar så antalet som jobbar i miljösektorn representerar fortfarande en kostnad för miljösektorn.

Annonser

One Response to Är det bra om miljöpolitiken skapar jobb?

  1. […] Så jag ser hellre generella skattesänkningar än särskilda avdrag för IT-tjänster. Notera slutligen att det inte är ett argument att ett IT-avdrag skulle skapa jobb. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: