En skolpolitisk succé

För hur kan man annars beskriva folkpartiets skolpolitik? Det blir allt mer uppenbart att alliansens politik på skolområdet är framgång utan motstycke. Från socialdemokraterna har man till och med gett upp sina tidigare ståndpunkter och för numera vad som närmast kan beskrivas som en anpassningspolitik under interna stridigheter. För den socialdemokratiska ledningen med Mona Sahlin i spetsen är det uppenbart att de senaste deceniernnas politik varit felaktig och att en förändring är nödvändig. Men detta är tyvärr inte lika självklart för stora delar av det demokratiskt socialistiska partiet.

Med Björklund som skolminister är målet att Sverige skall bli en världsledande kunskapsnation självklart. Och det är utifrån detta mål som en skolpolitik för individen och med kunskap i centrum utformas. Politiken kommer dessutom att enkelt kunna utvärderas med de tidigare betyg vilka kommer att införas, tillskillnad i från dagens situation där betygen sätts sent och många går ut med underkända betyg för att de inte kunnat få hjälp i tid.

På den socialistiska sidan i svensk politik råder det verkligen en rödgrön röra i skolpolitiken. I det socialdemokratiska partiet opponerar sig flertalet organisationer som SSU mot den nya inriktningen. Än mer motsätter sig samarbetspartierna vänsterpartiet och miljöpartiet den nya socialdemokratiska politiken. Dessa partier kan inte annat än beskrivas som kunskapsfientliga med förslag som avskaffande av alla betyg och förbud mot läxor. Hur dessa till valet 2010 skall kunna utforma en gemensam oppositionspolitik på skolområdet är för mig obegripligt, och hur de i regeringsställning skulle agera på området vill jag inte ens föreställa mig.

Annonser

3 Responses to En skolpolitisk succé

 1. Johan Richter skriver:

  Jag är förstås en lika varm anhängare som dig av alliansens skolpoltik, (dess huvuddrag i alla fall) men att kalla den succé än är väl ärligt talt för tidigt.

  Skolpolitiken är en succé om den får eleverna att lära sig relevanta kunskaper och det lär ta ett ganska långt tag innan vi kommer se hur den skolpolitiken ger utsag i kunskaper. Det tar ju tid att införa en ny politik och sen tar det ännu längre tid innan effekterna blir märkbara eftersom man går många år i skolan.

 2. Emil Strand skriver:

  Ja, jag kan hålla med dig om att det tar mycket lång tid innan vi får se effekterna. De första kommer först att ses under nästa mandatperiod.

  Men opinionsmässigt (motsvarande) är det ju en succé när även sap anpassar sig och vad jag förstått så är vår skolpolitik mycket populär bland skolans personal och vår skolminister har mycket stort förtroende.

  Förändringarnas genomförande går också mycket bra och har inte stött på problem som fastighetsskattens avskaffande eller a-kasse förändringarna. Även om SSU, mp och v menar att eleverna är mycket kritiska så har jag inte hört om några demonstrationer eller liknande yttringar.

 3. Johan Richter skriver:

  Jo, politiken är nog populär bland många.

  Men jag tycker det är viktigt att vi aldrig pratar som att opionssiffror är mål i sig. Det är det faktiska resultatet av den förda politiken som är målet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: