Var det patriarkatet som krossade FI?

Enligt en artikel i Sydsvenskan idag anser Tiina Rosenberg att det var patriakatet som stoppade Feministiskt Initiativ. Jag tror andra förklaringar är bättre.

Till att börja med ifrågasätter jag om det verkligen är meningsfullt att tala om det patriakala systemet som aktivt handlande på det sätt som Rosenberg verkar göra i artiklen. Vad menar hon egentligen när hon säger att det patriakala systemet trycker ut FI? Patriakatet är som samhället, en abstrakt idé. Abstrakta idéer har ingen vilja eller handlingsförmåga, det har bara individer*.

Jag tror man ska söka förklaringen till FI:s misslyckande på andra ställen.

Fi bestod av amatörer på det politiska området till största delen. Det är en nackdel, för politisk taktik är ingen enkel konst att behärska, det kräver erfarenhet. Att en av ledarna är en erfaren politiker kan inte kompensera för att resten av partiet är oerfaret, speciellt i ett parti som försöker undvika toppstyrning.

FI:s inre stridigheter hjälpte förstås inte till heller. Speciellt för ett nytt parti måste de vara förödande med ledande personer som hoppar av så tätt. Väljarna kan ju inte bygga upp något förtroende för ett parti som bråkar internt och där grundarna hoppar av en efter en.

Men den viktigaste orsaken tror jag är FI:s politik. Det finns helt enkelt inte särskilt många människor i Sverige som är attraherad av en radikalfeministisk politik av det slag som FI förde. Sådant kan förstås förändras genom politiskt arbete men inte särskilt snabbt. Och när man för fram åsikter som en betydande del av befolkningen tycker är galna, som könsneutral namnlag** eller antalsneutral samlevnadsbalk**, är det extra viktigt att inte verka galen själv. Där gjorde FI samma misstag som många nyliberaler gör och insåg inte att om man är extremist så är det extra viktigt att ens företrädare ger ett förnuftigt och ohotande intryck.

Att FI misslyckades ska de inte skylla på någon annan än dem själva. (och väljarna såklart.) De hade förmånen av en enorm massmedial uppmärksamhet, mycket mer än vad många småpartier får, och hade chansen att föra ut sitt budskap. Det var de själva som misslyckades med att övertyga fler väljare att rösta på dem.

Kommer de klara sig bättre i framtiden då? Jag tror inte de kommer in nästa val, de har lite försuttit sin massmediala chans och får betydligt mindre uppmärksamhet nu. Och jag tror inte andelen radikalfemister bland det svenska folket kommer öka särskilt mycket till nästa val. Jag avstår från spekulationer vad som händer på längre sikt. Jag kan bara säga att jag hoppas de inte kommer in, trots underhållningen de ibland bjöd på.

* Det är självklart egentligen, men jag kan ändå påpeka att jag det jag skrivit inte innehåller något ställningstagande till patriarkatets värde som samhällsvetenskaplig modell.

** Två utmärkta idéer för övrigt, som också Luf gillar.

Annonser

One Response to Var det patriarkatet som krossade FI?

  1. Emil Strand skriver:

    Ja, FI fick ju mycket serverat på ett guldfat i jämförelse med andra partier som inte sitter i riksdagen. Förutom att de fick en uppmärksamhet i medierna som saknar motstycke till vad något annat parti fått utanför riksdagen så hade de Gudrun Schyman som politisk vilde i riksadagen och detta utnyttjade hon till max. Genom de regler avseende resebidrag reste hon ju runt oerhört mycket för skattebetalarnas pengar för att kampanja för FI trots att hon blivit invald på v mandat. Till och med vänsterpartiet reagerade och tyckte att hon borde ställa sin plats till förfogande.

    Det är ju uppenbart att det snarare var deras politik och inre splittring som ledde till deras fall i stället för något patriarkat. De diskrediterade snarare sig själva och de verkar de ha gjort så bra att de nu ombildat sin rörelse från parti till något annat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: