90 år sedan ryska revolutionen och Sovjetunionens bildande: Dags att tala sanning?

I dagarna var det 90 år sedan statskuppen i Ryssland 1917 och bildandet av en av 1900-talets mest mordiska regimer. Betydelsen Lenins statskupp i november (det som enl. dåvarande rysk tideräkning var Oktober) i dåvarande Petrograd (nuvarande sankt Petersburg) kan knappast underskattas för 1900-talets historia. Dock kan jag och andra historiker konstatera att Lenins beskrivning av sovjetstatens tidiga historia är den som allmänt gäller och är den som i princip fortfarande lärs ut i Sverige.

1917 års statskupp i november beskrivs fortfarande allmänt som en revolution vilket är felaktigt eftersom Lenin med hjälp av delar av militären med våld stormade vinterpalatset och avlägsnade den provisoriska regeringen. Efter novemberkuppen installerades sedan en sovjetkongress och dess ledande organ blev folkkomissariernas råd med Lenin som ordförande. Detta kom att bli början till inbördeskrig, massvält, massavrättningar och terror av ett samhälle vars motsvarighet är svår att finna i historien.

Den första stora lögnen var utropandet av Sovjetrepublikernas union. Lenin hade under 1917 gått ut och krävt att all makt skulle tillföras Sovjeterna. Sovjeterna var revolutionärt socialistiska arbetarråd som funnits i Ryssland sedan revolutionsåret 1905. Dessa kom dock inte att få något inflytande i den nya union som bar deras namn, utan tvärt om avlägsnades all opposition av det nybildade Tjekan som var Lenins hemliga polis.

Att benämna 1917 års novemberkupp för revolution menar jag därför felaktigt liksom att påstå att det ryssland som bildades var en union av Sovjeter.

Annonser

One Response to 90 år sedan ryska revolutionen och Sovjetunionens bildande: Dags att tala sanning?

  1. what is financial planning and analysis

    90 år sedan ryska revolutionen och Sovjetunionens bildande: Dags att tala sanning? | Liberala ungdomsförbundet Lund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: