Kuba, spionage och diverse ordvrängningar

I senaste numret av ”tidskriften Kuba” som ges ut av svensk-kubanska föreningen finns en ganska intressant artikel angående 5 kubanska medborgare som sitter fängslade i USA. Det jag anser är intressant är varför dessa är fängslade, och argumenten svensk-kubanska föreningen har för att de ska släppas fria.

Lite fakta i fallet: 

Dessa fem kubaner hade som uppgift att ”samla information om planerade terror-aktioner (i Miami, USA)”. Alltså hade de som uppdrag att följa efter några personer (förmodligen exilkubaner) i smyg och samla så mycket information de kunde om dessa personer. När de upptäcktes blev det rättegång mot dem och de dömdes för brottet ”konspiration i syfte att begå spioneri”.

Det som är intressant är att enligt svensk-kubanska föreningen är detta som de fem höll på med inte spionage. Genom krumbukter och ordvrängningar som kan jämställas med ren propaganda försöker svensk-kubanska föreningen få det till att framstå som om dessa 5 kubaner absolut inte spionerade, eller ens hade för avsikt att spionera. De bara följde efter några utvalda personer och samlade information om dem. De fem är enligt svensk-kubanska föreningen bara några stackars oskyldiga människor som aldrig gjort något fel.

Jag är väl medveten om att rättegångarna (och därmed USA) har fått kritik från bl.a. Amnesty. Det gör dock ingen skillnad i det här fallet. Bara för att USA gjorde delvis fel under rättegångarna betyder inte det att de fem är oskyldiga, som svensk-kubanska föreningen vill framhäva. Enligt min åsikt är svensk-kubanska föreningen väldigt (medvetet) enögd i sin text. Men det är givetvis inget som förvånar. Hur många har inte hört från denna förening att ”Kuba är en demokratisk enpartistat”. Hur ett land kan vara demokratiskt när man bara får rösta på ett parti är dock något jag varken nu eller någonsin kommer förstå 😉

Som ett litet tillägg vill jag passa på upplysa om att ett medlemsskap i svensk-kubanska föreningen kostar så mycket som 250 kronor per år. Det känns aningen maffigt av en förening som är mot kapitalism (!).  Det är mer än 12 gånger så mycket som det kapitalismvänliga Luf tar i medlemsavgift per år 😉 bara jag som kommer att tänka på ordet ‘hyckleri’?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: