Muf – mot mitten eller vänsterkanten?

Igår kunde man i Sydsvenskans ”aktuella frågor” läsa en text av Moderata Ungdomsförbundets ordförande Niklas Wykman, rapportansvarige André Assarsson och Nicklas Sandström, ansvarig för Moderata studenter.
Där beskrivs hur moderata ungdomsförbundet (muf) vill reformera högskolan. Det intressanta är att om texten varit anonymt skriven hade man nästan kunnat tro att den var skriven av en medlem från Vänsterns Studentförbund (VSF). Varför? Jo för det är exakt detta som jag så sent som några veckor sedan läste i en broschyr från VSF. Samma argument och samma politik. Skrämmande.

Niklas Wykman och company vill nämligen (precis som VSF) att högskolan inför treterminssystem.  Argumenten är att studenterna tvingas ta sommarjobb som inte har någon direkt anknytning till studierna. Och att studenter som inte lyckas få tag på ett sommarjobb tvingas till bidragsberoende eller i värsta fall tvingas hoppa av studierna i brist på sommarjobb. Med ett treterminssystem har man chans att studera året om och slipper oroa sig för sommarjobb.

 Jag anser att dessa argument inte håller. Speciellt inte när de kommer från moderata ungdomsförbundet som med denna retorik lyckas gå emot sin egen politik.

För det första så grundar sig mycket av Moderaternas och Muf:s politik på att man ska få fler i arbeten. Hur går det ihop med att studenter ska slippa sommarjobba? Vill man verkligen uppmuntra till att studenter tar mer studiebidrag/lån istället för att jobba extra under sommarmånaderna?
För det andra så anser jag verkligen inte att det är något negativt att studenter får extraknäcka inom ett yrkesområde som inte har relevans för studierna. Tvärtom. Det ger arbetslivserfarenhet och därmed blir man mer attraktiv för framtida arbetsgivare. Det är trots allt allmänt känt att många arbetsgivare efterlyser just personer med erfarenhet från tidigare arbeten. Det bästa sättet att arbeta sig uppåt är att börja nerifrån så att säga.
Jag tror, med risk för att framstå som en äkta ”borgarbracka”, att problemet för studenter egentligen inte är att det är svårt att få sommarjobb. Problemet tror jag mycket ligger i att studenter i stort tänker som Wykman och hans vänner, nämligen att de ska minsann inte behöva ta ett jobb som inte är relevant för studierna. (Dock inte sagt att jag inte känner till att det kan vara svårt för studenter att få jobb, bland annat på grund av brist på erfarenhet. En ond cirkel?)
Som fjärde punkt vill jag ifrågasätta att studenter tvingas hoppa av sina studier för att de inte lyckas skaffa ett sommarjobb. Om man som student inte lyckas få ett sommarjobb, hur ska man då lyckas få ett heltidsjobb som arbetslös är det tänkt?

För övrigt är det anmärkningsvärt att det i samma insändare står att författarna är för ett slopande av fribeloppet. Varför ska man slopa fribeloppet om studenterna ändå inte ska behöva arbeta? Var är logiken i det?

Annonser

10 Responses to Muf – mot mitten eller vänsterkanten?

 1. Fredrik Brange skriver:

  Jag vet inte i vilken riktning MUF är på väg, men fel riktning är det i alla fall. De har ju på senare tid också gjort en väldigt märklig vändning när det gäller EU- och EMU-frågor. Vad kommer härnäst?

 2. Johan Richter skriver:

  Om man inför ett treterminssystem kan studenterna tidigare börja jobba med det som deras utbildning handlar vilket är samhällsekonomiskt bra. Det är kanske därför FP också gillar treterminssystem.

  Jag vet inte vilka kostnader det skulle föra med sig att införa treterminssystem men om de är små tycker jag definitivt det är någonting universiteten borde överväga att införa.

 3. Jessica Presits skriver:

  Ja, det är ju alltid en fördel att studenterna blir klara med sina studier fortare. problemet är dock att utan arbetslivserfarenhet så lär studenterna ändå inte ha lätt att få jobb när studierna väl är avklarade. Som jag skrev så tar många arbetsgivare hänsyn till just (arbets)erfarenhet.

 4. Jessica Presits skriver:

  Dessutom vill jag tillägga att även om politiken med treterminssystem förespråkas mycket av VSF, så kan man ur en annan vinkel se det som extrem moderatpolitik. Särskilt när det är Muf som förespråkar det. Det jag syftar på då är att ett treterminssystem riskerar att gynna de studenter med rika föräldrar som idag inte behöver ta sommarjobb. De fattiga studenterna däremot (som ofta kan tänka sig att ta exempelvis städ/fabriksjobb under sommaren) förlorar på det i längden då de inte längre har chans att tjäna extra pengar under sommarmånaderna, och samtidigt får högre studielån att betala tillbaka i framtiden.

 5. Johan Richter skriver:

  Det kan väl studenterna få avgöra om de tror det är bättre med arbetslivserfarenhet? Om det är nödvändigt att jobba som brevbärare eller liknaden för att få jobb som arkitekt så kan de ju lika gärna göra det efter att deras utbildning är färdig eller innan de börjar. Det finns ingen direkt anledning att de ska göra det under själva utbildningen.

  Dessutom så ska vi inte överdriva hur många som behöver arbetslivserfarenhet. Läkare och andra vårdyrken har t ex ganska omfattande praktik under själva utbildningen, (i läkarnas fall väldigt omfattande som jag förstått det) och att de faktiskt praktiserat inom deras framtida yrke kan kanske kompensera för att de inte jobbat som byggnadsarbetare en sommar. Och civilingenjörer skriver ofta sitt exjobb på företag där de får erfarenhet från vad som ofta är precis det företag de kommer få jobb på.

 6. Emil Strand skriver:

  Muf:s argument är inte tillräckligt övertygande enl. min mening. Det är ju inte bara frågan om sommarjobb eller inte som skall lösas utan det handlar om en grundläggande förändring och då måste den som vill förändra komma med fler argument för sin förändring.

  Ett tretrminssytem skulle ex. bli mycket dyrare och redan idag är det brist på många lärare till universitetskurser dessa skall ha semester och om man inför en tredje termin måste fler anställas eller detta lösas på något annat sätt.

  Vidare frågar jag mig hur anpassat förslaget är till internationella terminsystem då det vid en reformering kunde vara klokt att anpassa detta till en mer internationaliserad värld.

  Om muf verkligen vill att fler skall studera på sommaren och om de vill vara liberala så är det rimligare att kräva att möjlighter till sommarkurser vid våra lärosäten utökas. Då finns det en ökad valfrihet och lärosätena kan själva efter förmåga och efterfråga erbjuda fler sådana kurser.

 7. Jessica Presits skriver:

  Javisst Johan, det finns de som kan få jobb enbart genom sina studier. Jag skrev inget om att det inte är så. men majoriteten av arbetsgivarna vill ha arbetslivserfarenhet. Vi ska nog snarare inte underdriva den betydelsen. Sen tycker jag att det faktiskt är lite allmänbildning att någon gång ha jobbat som något annat än just t.ex. läkare.

  Jag kan delvis hålla med om att studenterna (läs: den enskilda individen) ska besluta om huruvida de vill ha arbetslivserfarenhet eller inte. Men samtidigt tycker jag att det är ett egoistiskt sätt att se på saken. För om de sen inte lyckas få jobb på grund av bristande erfarenhet är det samhället som blir lidande. Vi får för många arbetslösa akademiker t.ex…

 8. Johan Richter skriver:

  Det rimliga är att införa studieavgifter och göra om universiteten till stiftelser (de flesta i alla fall) och sedan låta varje enskilt universitet själv fatta beslutet.

  Jag tycker inte riksdagen ska besluta om införandet av treterminssystem så jag instämmer med kritiken av Muf om de föreslog det. Däremot tycker jag inte det är rätt eller rättvist att påstå att det innebär att de blivit som VSF. Och jag tycker treterminssystem borde prövas av några universitet. (Något som jag tror de har rätt till redan idag.)

  Man behöver inte motivera att någonting kommer fungera innan man prövar det, bara att det kanske fungerar. Det är det som är så bra om olika universitet gör på olika vis, då kan vi empiriskt få någon uppfattning om vad effekterna blir. Och jag menar att effekten kan bli att studenter blir klarare med sin utbildning snabbare och tidigare får de jobb det kostar stora summmor att utbilda dem till.

 9. Johan Richter skriver:

  ”Vi ska nog snarare inte underdriva den betydelsen.” Jag tror definitivt du överdriver betydelsen av det nuvarande systemet för att ge arbetslivserfarenhet.

  Men att ha någon form av system där man har okvalificerade jobb innan man går vidare i karriären kan mycket väl vara ett bra system. Man måste bara skilja det noggrant från den helt separata frågan vad arbetsgivaren idag ställer för krav på arbetssökande.

  De kraven de ställer, på utbildning eller arbetslivserfarenhet, är nog lika mycket motiverade av att de tror utbildning och arbetslivserfarenhet signalerar att man är en arbetsam och skötsam person som att de tror man faktiskt lärt sig något relevant. (Signaleringsteorin från nationalekonomin helt enkelt.)

  Med andra system hade de fått titta på andra signaler men det är inte samma sak som att det skett någon samhällsekonmisk förlust.

 10. christoffer skriver:

  Oavsett diskussionen om treterminssystem eller inte så anser jag att högskolestudier skall betraktas som en heltidssysselsätning. Om vi ska har ett studiestödssystem så ska det täck hela året, (vilket i förlängningen ger att studier skall bedrivas hela året inte bara 9 månader)

  Då även studenter bör ha rätt till semester så att fixa semester för lärarna bör inte vara ngt större problem.

  I diskutionen om detta är bra för fattiga eller rika studenter skulle jag vilja påstå att det är bra för alla studenter men främst för de fattiga.

  Rika studenter behöver inte jobba på sommaren, därför så slipper spendera tid och kraft under vårterminen med att leta jobb, de kan plugga in ev resttentor under sommaren och de har ingen majångest om de inte hittat jobb.

  Slutligen så ska vi komma ihåg att dagens terminer är en kvarleva från då jordbruket och industrin behövde mycket folk under sommaren, detta gälelr inte så det är samhällsekonomiskt slöseri att ha en massa studenter som inte studerar under sommaren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: