Nu ändras det förflutna, men framtiden är viss och säker

Ekot rapporterar idag om hur det socialistiska Venezuelas president kommunisten Hugo Chávez skall skriva om historien så att det passar med dagspolitikens krav. Syftet är föga förvånande att bland annat att framställa USA och politiska fiender som mördare. Detta initiativ går helt i linje med kommunismens grundproblematik kring framtiden och det förflutna.

I de kommunistiska staterna är framtiden inget problem eftersom ideologin klart stipulerar att man går emot en bättre och mer jämlik värld i enighet med Marx förutsägelser om utvecklingen mot det klasslösa samhället. Historien däremot är ofta mer problematisk, för den förändras hela tiden utifrån dagspolitiken. I Sovjetunionen värderades Stalins insatser helt olika från tid till annan och han var alltifrån en diktator till mänsklighetens frälsare. Samma sak kan man se i Kina där Mao fortfarande ses som den store Ideologen trots att landet slaget in på marknadsekonomin.

Det kan te sig för västerlänningar som en grundläggande motsättning att framtiden kan vara så säker men att historien förändras, men detta är en grundläggande utgångspunkt i den kommunistiska ideologin. Liksom begreppen objektivitet och subjektivitet definieras på ett helt annat sätt utifrån en kommunistisk utgångspunkt. Objektivitet i västerländska termer definieras som opartiskhet, medan motsatsen subjektivitet är partiskhet. Utifrån detta är sedan alla politiska inriktningar subjektiva. I det kommunistiska systemet däremot är kommunismen uttryck för objektivitet och således blir alla andra politiska inriktningar subjektiva. Kommunismen är därför det vetenskapliga sättet att styra samhället och i en kommunistisk stat blir det därför lika befängt att ifrågasätta systemet som om man i Sverige skulle ifrågasätta om vatten kokar vid 100 grader Celsius.

Jag menar att det är viktigt att ha detta i åtanke när man studerar de totalitära socialistiska systemen i världen. Kommunismen är inte bara en annan politisk inriktning som konservatism eller liberalism utan hela dess tanksystem är på en mängd sätt väsenskilt ifrån andra politiska inriktningar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: