Benazir Bhuttos död kan få förödande världspolitiska konsekvenser

Utvecklingen i Pakistan är av stor betydelse för världspolitikens inriktning. USA tillmäter detta land mycket stor betydelse i kriget mot terrorismen och i den första av 11 septemberutredningens rekommendationer står att ”Det är svårt att överdriva Pakistans betydelse i kampen mot islamisk terrorism.”

De militanta islamiska extremisterna utbredning i Pakistan riskerar att öka ytterligare och att dessa grupper tjänar på det kaos som uppstått efter mordet råder det föga tvekan om. Allt fler rapporter från Pakistan tyder på att al-Qaida ligger bakom dådet, vilket knappast är positivt för utvecklingen i landet. Det värsta som kan inträffa är om en militant islamisk diktatur skulle ta över.

Det som gör Pakistan till ett så pass betydelsefullt land är inte bara att militanta islamister och al-Qaida har stort inflytande utan att landet tillhör de få länder som har operativa kärnvapen. 1998 inledde landet en kärnvapenkapprustning med grannlandet Indien som för övrigt varit i krig med Pakistan under ett antal tillfällen sedan 1945. Kombinationen av al-Qaida inspirerad militant islamism som riskerar att få ett ökat inflytande i kärnvapenlandet Pakistan är en ytterst farlig utveckling.

Något som än mer komplicerar frågan är risken för spridning av kärnvapenteknologi till terrorister eller stater. För inte allt för länge sedan ledde landets kärnvapenutvecklare den farligaste ligan av kärnvapensmugglare som avslöjats. Destabiliseringen av Pakistan riskerar att ytterligare förvärra risken för kärnvapenspridning. Pakistan har också officiellt deklarerat att landet förbehåller sig rätten att först använda kärnvapen vid en konflikt som utkämpas med konventionella vapen.

Konsekvenserna av ett värsta tänkbart scenario med ett destabiliserat Pakistan som riskerar att komma i kärnvapenkonflikt med Indien kan inte underskattas. Från västvärdens sida är det viktigt att vi agerar för ett demokratiskt Pakistan och att vi är tydliga med detta. Likaså måste vi vara beredda på att fortsätta med våra militära insatser i grannlandet Afghanistan så att inte den militanta islamismen kan verka från detta land mot Pakistan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: