SVT dags att granska monarkin?

Så var det dags i år igen för SVT:s årliga en timmes program på bästa sändningstid, med allehanda hyllningar till kungafamiljen. Kanske kunde det vara lämpligt med någon enstaka kritisk fråga? Nej, givetvis inte utan vi upplyses istället om resor, personliga intressen och hur vackra kläder kungafamiljen haft på sig, för ett nytt museum till detta ändamål har invigts (och vem kan tänkas betala för detta? Jag tror knappast att kungafamiljen tar av sin egen förmögenhet).

 Kungafamiljens årskrönika är en monarkins propagandaföreställning  som för tankarna till stater med en tämligen annorlunda syn på demokrati än Sverige. Kungafamiljens kommentarer kring deras olika besök blir tidvis komiska när de redogör för internationella förhållanden som de uppenbarligen inte behärskar. Den totala avsaknaden av kritiska frågor eller över huvudtaget följdfrågor för att få relevanta svar leder till situationer som inte existerar i andra intervjuer. Exempelvis kan kungafamiljen berömma sig själva och ta fram sina positiva egenskaper på ett sätt som vore otänkbart för andra makthavare.

Tydligast i programmet blev dubbelmoralen kring kungens miljöengagemang. Reportern redogjorde för olika miljösatsningar och konstaterade att även personliga insatser var viktiga varpå kungen förklarade hur han installerat en mer miljövänlig uppvärmning av Drottningholms slott. Kungens bilkörning däremot visar snarare på en miljöförstörande verksamhet som få i Sverige har råd med. Hans fortkörningar med sportbilar kan inte direkt peka på goda miljöinsatser. Men i skattefinansierad propaganda nämndes givetvis inte detta.

Grunden i problematiken torde inte bara vara okritiska journalister utan kungafamiljens möjlighet att välja bort journalister som på något sätt inte instämmer i hyllningskören. Vad som däremot uteslutande är SVT:s ansvar är att enbart visa hyllningar och inte producera eller sända kritiska program till kungahuset. Journalisternas stolta tes att ”spegla verkligheten och granska makten” verkar totalt upphöra i kungliga sammanhang. Då verkar snarare ”spegla subjektiviteten och hylla makten” gälla.

Nu när det rapporteras om att SVT får in rekordstora summor från TV licensen torde det finnas goda möjligheter att åtminstone kunna producera någon kritisk dokumentär om monarkin då reklam TV lyckats med detta och SVT har stolt deklarerat sitt oberoende från påverkan. En snabb åtgärd vore att byta ut programledaren Agneta Bolme Börjefors och låta Janne Josefsson leda nästa kungliga årskrönika. Och om inte kungen finner sig i detta så kan vi klara oss utan hans komentarer i ”Janne Josefssons årsgranskning 2008: Kungafamiljen”-Ett program som borde producerats för länge sedan.

Annonser

One Response to SVT dags att granska monarkin?

  1. Jessica Presits skriver:

    Granska monarkin? Nä, jag säger att vi slopar skiten och satsar på republik 😉 *med glimten i ögat*

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: