Vi får inte glömma de riktiga minoriteterna

Man kunde i Göteborgsposten den 29 december förra året läsa om det hat som finns mot muslimer. Det var Liberala Ungdomsförbundets ordförande som skrev en gästkrönika. Jag håller med henne i sak. Ingen ska behandlas illa på grund av sin religiösa tillhörighet (eller någon annan sorts tillhörighet för den delen). Men man får inte glömma att muslimer inte är en minoritet. Islam är en världsreligion. Inte en utsatt minoritet som Frida J Metso skriver. Islam är idag världens näst största religion (enligt wikipedia). 

 Det som vi absolut inte får glömma bort i Sverige, och västvärlden över huvud taget, är de riktiga minoriteter som förföljs, mördas och drivs på flykt varje dag, i alla möjliga olika länder. Vissa av dessa minoriteter anser sig tillhöra islam, vissa inte. Vi får därför inte haka upp oss på att försvara en specifik religion eller grupp, och framförallt inte en som är så stor och inte är i lika stort behov av skydd som många andra, betydligt mindre, religioner.

Annonser

9 Responses to Vi får inte glömma de riktiga minoriteterna

 1. Fredrik Brange skriver:

  Det Frida J Metso menar är väl att muslimer är i minoritet i Sverige. Sen är ju faktiskt muslimer i minoritet även globalt sett, eftersom de inte utgör en majoritet. Det innebär ju inte att de är få till antal (som du själv säger så är det ju världens näst största religion). Dessutom behöver man ju inte vara i minoritet för att diskrimineras eller på andra sätt kränkas.

  Det jag tycker är det konstiga är att Metso skriver bland annat ”det förvånar mig att det inte har bildats ett muslimskt parti (…)”. Själv tycker jag att det är bra att det inte har bildats något muslimskt parti, liksom jag inte vill ha något kristet eller annat religiöst bundet parti. I princip alla svenska partier är ju religiöst obundna (möjligtvis att det finns något undantag bland ”minipartierna”).

 2. Jessica Presits skriver:

  Givetvis är det så som du säger att alla kan kränkas, oavsett om man är i minoritet eller inte. Dock är det inte det Metso skriver, utan hon skriver ordagrant att ”mohammedkarikatyrerna har visat en minoritets utsatthet”. Att muslimer är utsatta för diverse fördomar och annat som grupp är inget jag ifrågasätter, att de däremot beskrivs som en minoritet är felaktigt. Sen om hon menar minoritet i Sverige så borde hon skriva det, dock undrar jag om det verkligen är en minoritet, om man t.ex. jämför antal troende kristna i Sverige och antal troende muslimer. (de flesta s.k. ”kristna” i sverige, dvs medlemmar av svenska kyrkan, tror ju inte på Gud och kristendomen, utan på ”nånting”, kan de då betecknas som kristna egentligen?).

  Jag håller helt med dig om att politiska partier ska vara religiöst obundna. Och att det inte har bildats något muslimskt parti tycker jag inte alls är konstigt. Om man t.ex. ser på de som flytt hit från Iran så flyr många FRÅN ett religiöst styrt land. Varför skulle man då vilja att ens nya hemland blir som det gamla man flytt från?

 3. Fredrik Brange skriver:

  Mm, jag instämmer på det sista du skriver men jag står fortfarande fast vid att muslimer är en minoritet – vilket även kristna är. Majoriteten i Sverige är ju icke-troende personer (ateister/sekulära kristna).

 4. Jessica Presits skriver:

  Ja, om du menar att troende muslimer och troende kristna är i minoritet i SVERIGE, så kan jag nog hålla med dig 😉

 5. Fredrik Brange skriver:

  Det finns ingen religion, så vitt jag vet, som är i majoritet i världen. (33 % av jordens befolkning är enligt Wikipedia kristna – dvs en minoritet)

 6. Emil Strand skriver:

  Problemet med Fridas artikel är när hon skriver ”I dag har kriget mot terrorismen blivit ett krig mot religionen, religionen i bestämd form, närmare bestämt islam.” och sedan motbevisar hon sig själv genom att nämna händelser från före 2001 som Nydemokraten Vivianne Franzens uttalande och debatten kring moskébyggen i början på 90-talet. Karikatyrerna som publicerades har inte heller något att göra med kriget mot terrorismen. Jag förstår inte denna koppling.

  Visst har kriget mot terrorismen lett till islamofobi, men i Sverige ser jag ingen sådan tydlig islamofobisk tendens pga. kriget mot terrorismen. Snarare har islamofobin andra orsaker i Sverige som jag tycker hon borde peka mera på, istället för att som en socialist försöka i alla samanhang få Bush och USA att vara roten till det onda.

  Sen sa Franzén och nyd: ”hur länge dröjer det innan våra svenska barn ska vända ansiktet mot Mecka?”. Och inte det som Frida skriver. Detta må vara en detalj, men när man debatterar med främlingsfientliga krafter som ofta försöker göra sig rumsrena är det viktigt att man vet vad man talar om. Annars säger de så sa vi inte alls och att ni bara försöker svartmåla oss. Felet är vanligt och ger främligsfientliga krafter poäng som de inte borde få.

 7. Jessica Presits skriver:

  Jag håller med dig, Emil. Men jag vill också tillägga att jag tror att det hat och de fördomar som finns mot araber ofta misstas för islamofobi. Det tror jag kan bero på att många tror att bara för att man är arab så är man muslim, vilket givetvis inte alls behöver vara fallet. Jag menar alltså att det finns ett större hat i samhället mot araber än mot muslimer.

 8. Fredrik Brange skriver:

  Jag håller med er båda. På tal om vad Jessica skriver så kan jag inflika med att hälften av alla araber är muslimer, men bara en femtedel av alla muslimer är araber!

 9. Hanna skriver:

  Är det verkligen intressant vem som i antar är en minoritet? Rör inte frågan mer vem som är utsatt, och om något borde göras? Är någon grupp av människor speciellt utsatt eller förföljd måste detta lösas, vilket diskussionen om de verkligen är en minoritet inte gör.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: