Dags att sätta press på EU och landets kommuner

Enligt statistik från migrationsverket fick 19 036 personer uppehållstillstånd år 2006 på grund av flyktingskäl, andra skyddsbehov, humanitära skäl och synnerligen ömmande skäl. Det är en hög siffra om man jämför med resten av länderna i Europeiska Unionen. Malmö tar exempelvis ensamt emot fler flyktingar än många av EU:s medlemsländer. Men även om man jämför med andra kommuner i Sverige ser läget direkt skamligt ut. Vellinge och Svedala är två av de 14 kommuner som fått kritik av migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson för att de låter bli att ta emot flyktingar utan ”godtagbara argument”.

Vad vill jag då säga med det här? Jo, absolut inte att malmö ska ta emot mindre flyktingar, utan precis tvärtom. De kommuner som blivit utpekade måste börja ta sitt ansvar, och inte smita undan flyktingmottagandet med dåliga argument. Sverige måste också börja sätta press på EU. Det är inte acceptabelt att Sverige (läs: Malmö) ska ta så mycket mer ansvar än vad EU i stort gör när det gäller flyktingfrågor. Jag anser att Sverige har råd att ta emot ett stort antal flyktingar, men det har även andra länder i EU råd med! Vi får inte låta dem smita undan. Låt 2008 bli det år då även EU:s andra medlemsländer tar sitt medmänskliga ansvar.

Annonser

8 Responses to Dags att sätta press på EU och landets kommuner

 1. Emil Strand skriver:

  Ja, det finns flertalet länder i EU som borde ta emot fler flyktingar.

  Våra kommuner borde all ta sitt medmenskliga ansvaet. Men det är viktigt att respektera det kommunala självstyret och att ha i åtanke att migrationspolitik är ett statligt ansvar. Detta ansvar har tyvärr inte alltid tagits av staten och då har flyktingar blivit en ekonomisk belastning för kommunerna, vilket jag anse är fel. Utan full kompensation skall givetvis utgå i enighet med den ansvarsfördelning som finns mellan stat och kommun.

  Kommuner som säger blankt nej btill allt flyktingmottagande (ex. Vellinge) bör övertygas om detta och rikspolitikerna måste ta sitt ansvar för att ta upp frågan med sina kollegor på kommunnivå. Detta upplever jag inte har skett i tillräcklig utsträckning. Däremot anser jag att staten i det längsta skall undvika att tvinga kommuner att ta emot flyktingar. En kommun som är starkt kritisk till detta kommer inte att vara en plats där flyktingar kan integreras, då denna vilja troligen avsaknas. Detta riskerar att motverka integrationspolitiken.

 2. Jessica Presits skriver:

  Jag håller med dig Emil, men jag menar givetivs inte att kommunerna ska tvingas hur som helst att ta emot flyktingar, men däremot att man ska sätta lite press på dem. (Och då framförallt de kommuner som verkligen har råd och där man kan misstänka att anledningen till det låga mottagandet kan bero på främlingsfientlighet) Alltså precis som du säger, frågan måste diskuteras mellan kommunerna och rikspolitikerna, och det är givetvis upp till rikspolitikerna att ta första steget. Vad jag efterlyser är att få de kommuner som säger blankt nej att det inte är en hållbar politik i längden och oerhört egoistiskt , både gentemot de andra kommunerna (som på så vis får ta större ansvar) och mot flyktingarna.

 3. Fredrik Brange skriver:

  Jessica, hur trycker Sverige på bästa sätt på övriga EU-länder att ta emot fler flyktingar?

 4. Jessica Presits skriver:

  Ja du Fredrik, nu är jag väl medveten om att du ställer den frågan i delvis provokativt syfte då du mycket väl vet att jag inte har något konkret svar på den frågan. Jag vet inte vad som är bästa sättet, men att börja med måste Sverige sätta frågan på dagordningen i EU. Helt enkelt ta upp saken för diskussion och börja ifrågasätta varför så många länder har ett sånt dåligt flyktingmottagande osv osv. De tror jag till en början att man kommer långt med. Sen om och hur man ska försöka övertyga andra länder att ta sin del av ansvaret är ju en betydligt svårare fråga, som Emil skriver så kan man ju inte trycka på så extremt mycket på kommuner, det gäller ju givetvis även för andra stater. Men varje resa börjar med ett steg! Vi kan inte hoppa till slutet direkt utan måste börja i små skala med att ifrågasätta. Eller vad tycker ni?

 5. Emil Strand skriver:

  Det är på förekommen anledning som jag påpekar att man inte skall tvinga kommuner till att ta emot flyktingar då antydan om en sådan politik framfördes av vår integrationsminister i Almedalen.

  Sen får vi inte glömma flyktingarnas rätt till att bosätta sig var de vill både i Sverige och EU. Detta har bevisligen beslutsfattare haft svårt att påverka. Vi ser exempel i Malmö och Tyskland där det redan bor många flyktingar och fler väljer att bosätta sig där.

  Man får inte glömma flyktingarnas självbestämmande likaväl som det lokala och regionala självbestämmandet.

  Problemet anser jag måste lösas genom övertalning, ekonomiska incitament och motsvarande.

 6. Johan Richter skriver:

  Trycka på kan ju tolkas som att man lobbar politiskt från t ex Lufs sida. Där finns ju inga problem med det kommunala självstyret, och det kan ha i varje fall viss effekt.

 7. Fredrik Brange skriver:

  Här är en länk till Europaparlamentets webbsida med en nyhet angående just denna fråga: http://www.europarl.europa.eu/news/public/story_page/047-17502-007-01-01-908-20080107STO17493-2008-07-01-2008/default_sv.htm

 8. Jessica Presits skriver:

  Ännu en länk angående denna fråga (visserligen från en vänster-tidsskrift, men likväl aktuell)

  http://www.uppmana.nu/content/view/5400/1/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: