Den ohållbara försvarspolitiken

Föga förvånande ser vi nu resultatet i form av miljardunderskott i försvarets ekonomi efter regeringens politik på området. Konsekvenserna är allvarliga i form av minskad beredskap nationellt och internationellt. Risken är att politiken leder till att liv spills i onödan när sämre utbildade soldater sänds till allt farligare uppdrag.

En av konsekvenserna är att utbildningen av värnpliktiga kommer under 2008 att bli undermålig vilket för många år kommer att begränsa våra internationella åtaganden. Då man kommer att tvingas genomföra en undermålig utbildning, när utbildning överhuvudtaget kommer att genomföras då soldaterna till stor del kommer ”sitta av tiden”(ungeifär som  i ett fängelse). Syftet är sedan att man utifrån dessa skall rekrytera till utlandstjänst i allt farligare områden.

Resultatet av att skicka dåligt utbildade soldater i allt farligare uppdrag utomlands kan resultera i fler döda och skadade och det är först då vi får se det verkliga resultatet av regeringens politik. När frågan ställs om vi kunde få hem färre ungdomar i liksäckar från de senaste svenska utlandsmissionerna om vi från början givit dem tillräcklig utbildning kommer svaret att utebli från de ansvariga.

Samtidigt som diskussionen om ekonomin fortsätter kan inte Sverige ställa upp utomlands för att bidra till fred och frihet. Utan istället väljer vi att sitta på läktaren och tala om detta medan massakrer genomförs och mänskliga rättigheter kränks. För frågan är om någonsin alliansens paroller från valrörelsen om ett ökat svenskt internationellt ansvarstagande kommer att genomföras.

Annonser

2 Responses to Den ohållbara försvarspolitiken

 1. Fredrik Brange skriver:

  Jag tror att det finns en sak som skiljer Försvarsmakten från de flesta andra myndigheter och som är orsaken till dessa återkommande nedskärningar. Nämligen att de pengar som man avsätter till försvarsmakten inte ger så mycket resultat för opinionen. Ett försvar är ju väldigt viktigt, men jag tror att många politiker ser försvarsbudgeten som en möjlighet att ta pengar och lägga på andra utgiftsposter som mer gynnar regeringen opinionsmässigt. Detta beror ju dels på att försvarsmaktens budget är väldigt stor, dels på att försvarsmakten – enligt mig – inte leverar så mycket konkreta resultat som väljarna kan se. De flesta väljarna bryr ju sig mer om vardagliga saker, så som jobb, utbildning, sjukvård osv – inte om försvaret! Detta tror jag är anledningen till att försvaret är den utgiftspost som man gång efter gång försöker skära ner på.

  Det jag tycker regeringen borde göra är att man sätter upp de mål och krav som man tycker att Försvarsmakten ska ha. Därefter får man göra en kalkyl över hur mycket pengar som behövs för att uppfylla dessa mål och krav. Jag tror dock att man kan göra vissa besparingar genom att upphöra med att köpa vapen från svensk vapenindustri.

 2. Emil Strand skriver:

  Du har helt rätt!

  Jag vet att man kan göra effektiviseringar på materielsidan och dessa skall man också göra. Men man kan inte först lägga besparingar och sedan ha en verksamhet som inte är anpassad efter denna.

  Problemet är också att man i flertalet fall sparar på det mest ineffektiva sätt. Senast i dagarna ger Allan Widman exempel på detta när man köpt JAS plan och kontinueligt investerat miljarder i uppgraderingar. Sedan har man inte råd att flyga dessa eftersom man då kan spara lite på detta. Sen har vi alla förbandsnedläggningar där kommunalråden genom sina kontakter gjort att försvarspolitiken blivit regionalpolitik. Och i vissa förband har man investerat 100-tals miljoner i nya anläggningar för att sedan lägga ned dessa och investera motsvarande summa i förband som man behållit, där dessa anläggningar saknas.

  Sverige är också unikt i det att vi haft fred längst i världen. Vilket som du skriver får till resultat att opinionen inte bryr sig om försvaret. Och när det blir diskussioner handlar det nästan bara om regionalpolitik och att jobb försvinner på försvarsberoende orter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: