Skippa sänkningen av arbetsgivaravgiften för tjänstesektorn

Ett av Alliansens vallöften var att avskaffa hela arbetsgivaravgiften, utom pensionsavgiften, för stora delar av tjänstesektorn. Det var nog en bra idé då men enligt mig är problemen nu så stora att den bör skrotas.

 Tanken med förslaget är att motverka svartjobb och öka sysselsättningen. Idén är att svartjobb i verkstadsindustrin är mycket ovanligt så det är bättre att koncentrera sig på att minska incitamenten att jobba svart i tjänstesektorn. Dessutom tror man att tjänstesektorn kommer anställa fler vid en arbetsgivaravgiftssänkning än vad verkstadsindustrin gör. Inget av detta är dåliga argument och de kunde motivera att man gjorde en speciell skattelättnad för tjänstesektorn.

Men under beredningen av förslaget tycker jag det har visat sig att problemen överstiger fördelarna. För det första är det svårt att dra gränsen för vilka arbeten som ska täckas av sänkningen, och vilka som inte ska gå det. Det var i och för sig ett vänttat problem men ändå ett problem.

Det är aldrig bra när två tjänster som är lika varandra får olika skattesatser. Dels leder det till administrativt krångel. Dels leder det till ekonomiska snedvridningar när det ena arbetet utförs i högre grad än det annars skulle bara för att det råkar ha lägre skatt, istället för att folk verkligen vill konsumera mer av den tjänsten.

Dessutom har EU ställt till med besvär. EU uppfattar tydligen förslaget som ett försök till illojal skattekonkurrens. Det har tvingat fram fler ändringar i det, bl a att  endast företag med färre än 250 anställda får dra nytta av skattesänkningen.

Det leder till ytterligare problem. Både administrativt krångel, och snedvridningar när företag som kunde växa inte gör det eftersom de då skulle förlora skatterabatten.

Så jag tycker det bästa under omständigheterna vore att skrota förslaget om att sänka arbetsgivaravgiften för tjänstesektorn och istället göra en generell sänkning av arbetsgivaravgiften.  

  

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: