Vänsterextremism och högerextremism i samklang

I EU finner vänsterpartiet samarbetsformer med högerextremisterna. Det rimmar illa med vad man deklarerar på hemmaplan. Men tillhör det ovanligheterna att vänsterextremism och högerextremism, trots all retorik mellan dessa har flera gemensamma ståndpunkter?

Nej, utan det finns flertal exempel på överenskommelser och frågor som dessa båda ytterligheter delar. Den mest kända är mellan Stalin och Hitler när de delade upp Östeuropa i början av andra världskriget. I dagens svenska politiska debatt hittar vi flertalet punkter där vänsterextremister delar åsikter och metoder som skiljer sig från alla andra demokratiska partier.

Den kraftiga kritiken av det rådande samhället och den hatiska retoriken och aktionerna som tillämpas är gemensamt. Aggressionen hos Ohly känns igen från Sverigedemokraterna och nydemokraterna. I Sveriges riksdag har det inträffat en gång att riksdagen tvingats avslutas för att talmannen inte blivit åtlydd av en ledamot och det var efter följande inlägg från kommunisterna:

 ”Nej, jag hävdar och jag understryker den uppfattningen, att dylikt folk har intet existensberättigande. Det är skabbdjur. De har inte större existensberättigande än en smittbärande, skabbig hund, än en reptil. De skola inte skyddas. De har inte rätt att leva, ur arbetarnas synpunkt. Folk som bär sig åt på det sättet, skall interneras. ”

Inlägget som härstammar från 1931 liknar närmast något som nazisterna skulle solidarisera sig med, med tanke på deras politik mot judarna efter 1933. Men inte ens nazisterna hade kunnat under det tidiga 30-talet så öppet kunna yttra sig om vad man avsåg göra åt folk de avskydde. I Sveriges riksdag däremot deklarerade Ohlys företrädare klart vad det framtida kommunistiska samhället skulle bringa.

Det torde vara uppenbart att Ohly mer delar dessa värderingar från det tidiga 30-talet, än hans företrädares värderingar med tanke på tillbakagången till kommunistiska ideal. Hatet mot USA, EU, Kapitalismen, liberalismen osov. som dagens vänsterpartister allt som oftast återkommer till delas och har alltid delats av högerextremisterna. Därför tycker jag att den kraftiga retoriken som vänsterns företrädare har mot högerextremisterna klingar falskt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: