Positivt om JAS Gripen export till Thailand

I veckan stod det klart att Thailand väljer att köpa sex svenska stridsflygplan och ett radarsystem. Detta är mycket positivt, inte minst som ett stöd till demokratiseringen av Thailand som nu fått ett nytt parlament efter att militärjuntan avvecklats. Dessutom gynnar det svenska skattebetalare och är ett steg närmare en export till Indien som i så fall blir den största svenska exportaffären någonsin.

De som har invändningar mot detta är som vanligt pacifisterna i svenska freds och stora delar av journalistkåren som alltid kritiserar all svensk krigmaterielexport. Utrikesminister Carl Bildt sammanfattade väl den stolthet som jag också menar att vi bör känna när ett svenskt högteknologiskt system kan hävda sig med både det bästa som amerikaner och andra stormakter erbjuder (Intervjun kommer från Oktober 2007). Fördelen med de ekonomiska aspekterna av affären torde vara oomtvistade.

Däremot förs det fram invändningar om det är rätt att exportera till en stat som Thailand eller Indien. Jag menar att dessa länder som är demokratiska idag har rätt att utrusta sitt försvar med svenska vapen. Inte minst för att ha en försvarsförmåga mot aggressiva och diktatoriska grannar. Mellan båda dessa stater finner vi Burma, och för inte så länge sedan kunde vi bevittna hur militärdiktaturen struntade i alla protester från omvärlden och slog ner oppositionen. Norr om dessa stater finner vi den till tänderna beväpnade kinesiska regimen. Dessutom finns en hel del andra diktaturer i regionen som det kärnvapenbeväpnade Pakistan, kommunistdiktaturerna Laos och Vietnam mfl.

Det är därför logiskt att Indien och Pakistan satsar på att kunna försvara sig mot alla de hot som dessa länder står inför. Vi i Sverige bör därför kunna exportera högteknologiska system till dem som både gynnar oss själva och dessa demokratiska stater omgivna av diktaturer.

Annonser

2 Responses to Positivt om JAS Gripen export till Thailand

  1. Johan Richter skriver:

    Du menar nog Thailand och inte Pakistan i det sista stycket.

  2. Emil Strand skriver:

    Helt rätt, bra att du är uppmärksam.

    Tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: