Ingen undfallenhet mot mördarna i Tchad och Darfur!

Konsekvensen av det ökade våldet i Tchad är att EU:s styrka med bl.a. 200 svenska soldater blir försenad samtidigt som lidandet för 100.000-tals flyktingarna tilltar. Senast i mars 2007 massakrerades 400 personer samtidigt som 10.000 drevs på flykt i den senaste stora attacken. Att EU:s insats i området försenas när våldet tilltar är oacceptabelt, då snarare behovet blivit ännu större för fred och säkerhet i området.

I Tchad och Darfur där lidandet är obeskrivbart finns ett oerhört stort behov av fredsbevarande insatser för att hindar folkmord, svält och krig. Att då Sverige och EU inte agerar kraftfullt utan är undfallen mot mördarna och diktatorerna är oacceptabelt. I denna region behövs kraftfullt agerande för att förhindra ytterligare massakrer. Situationen i Darfur beskrivs av FN som ”världens värsta humanitära kris”.

Förseningen av insatser i Tchad är bara en i raden av undfallenhet mot de folkmördande krafterna i regionen. Sverige har under 2007 förberett en militär styrka att skicka till regionen, men efter det att Sudans regering sagt nej blev det ingen insats. Det är inte acceptabelt att mord och lidande få fortgå samtidigt som väst följer de beslut som tas av anstiftarna till detta.

De europeiska politikerna har ett särkilt ansvar för regionen med tanke på kolonialismen. Att man då väljer att inte agera är ett utslag av undfallenhet, feghet och en skam för både EU, FN och de enskillda medlemsländerna. Sverige bär en del av detta ansvar när regeringen talar om att värna mänskliga rättigheter samtidigt som man följer mördarnas beslut att inte förhindra det mänskliga lidandet.

Det är hög tid att agera för flyktingarna i området och ta de politiska risker som detta kräver. Sannolikheten för döda europeiska och svenska soldater vid en insats är stor, men detta är en risk som vi måste ta om vi menar allvar med att värna den mest grundläggande mänskliga rättigheten om rätten till liv för flyktingarna.

Annonser

One Response to Ingen undfallenhet mot mördarna i Tchad och Darfur!

  1. Minerva skriver:

    Very great post. I simply stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve really loved surfing around your weblog posts. After all I’ll be subscribing to your rss feed
    and I am hoping you write once more soon!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: