Terrorism i Sverige?

DN debatt skriver regeringen om en svensk strategi mot terrorism. Förslaget är välkommet och kontrasterar Reinfeldts snöpliga konstaterande ”vi är sårbara” i SVT i september 2007. I den nya strategin talas om samordning mellan myndigheter och att risken för terrorism finns i Sverige.

Risken för att terrorister slår till i Sverige borde vara uppenbar för alla med kunskaper om tidigare attentat. Sedan 1970-talet genomförde extrema grupper i Italien och Tyskland ett flertal terrorattentat mot de båda staterna och amerikanska intressen. I Sverige tänkte man som brukligt inte det otänkbara och när terrorismen nådde oss i april 1975 blev det en blodig upplösning där myndigheterna i princip gjorde allting fel.

I SVT:s aktuellt sammanfattas händelserna på ett bra sätt. Intressant är speciellt motivet för att slå till mot Sverige. Motivet var inte att Sverige stått på USA:s sida utan tvärt om, man förväntade sig goda resultat eftersom Sverige var känt för sin USA kritiska linje och eftersom beredskapen mot terror i Sverige var obetydlig. Paradoxen i god terrorbekämpning är just den avhållande effekten som också återfinns i traditionell säkerhetspolitik. Det vill säga goda resultat är uteblivelsen av attacker och när dessa uteblir blir det svårt att motivera anslag till terrorbekämpning. Först när attacken har inträffat går det för en bredare opinion att motivera insatser, men då är det sent och kanske för sent.

Efter 1975 var det sent men inte för sent då terrorgruppen planerade ytterligare dåd i Sverige bland annat kidnappning av svenska ministrar. Om nu regeringen tillser att fullfölja sin strategi målmedvetet kommer åtgärderna 2008 sent, men definitivt inte för sent.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: