Castro avgår… och sen?

Kubas diktator meddelar idag att han avgår, eller snarare inte kommer att ställa upp för att bli omvald till president. Som vanligt rapporterar medierna om det som har hänt i Kuba sedan revolutionen 1959. Men den mer intressanta frågan är vad som kommer att hända efter hans avgång.

Det enda som är säkert avseende Kubas utveckling är att det kommer att bli förändringar efter det att Castro avgått. Vilka förändringar och hur stora torde däremot kunna diskuteras. I flertalet kommunistiska diktaturer utgör diktatorns avgång en möjlighet att förändra samhället. Att förändra under en och samma ledare däremot är svårare då detta mer eller mindre innebär att den ofelbare ledaren har begått misstag.

Det som talar för att omfattande förändringar kommer att ske efter Castros avgång är att han varit Kubas ledare sedan revolutionen och han har därför satt en stor personlig prägel på landet som nu försvinner. Däremot är inte Kuba en så förtryckande diktatur som ex. Rumänien före 1989 och därför torde det vara mindre troligt att revolutionära förändringar sker. Under alla omständigheter blir de närmaste veckorna interssanta.

Annonser

3 Responses to Castro avgår… och sen?

 1. Fredrik Brange skriver:

  Positiv nyhet! Det känns som om det händer väldigt många positiva förändringar i världen just nu:

  – Kosovo blir självständigt
  – Cypernfrågan går kanske mot en lösning
  – Oppositionen vinner i Pakistan
  – Castro avgår som diktator över Kuba

 2. Emil Strand skriver:

  Ja, åtminstone förändringar. Men utfallet av förändringarna kan både bli positiva och negativa. Ex.

  -Hur mycket blod krävs för Kosovos självständighet? (som jag skrev för några dagar sedan ser vi nu våldsamheter ex. hangranat mot FN personal, attack mot gränsstationer, bomb mot FN polis i Mitrovica)
  -Går Pakistan mot kaos och vad händer med kärnvapnen?(Diktatorn vill sitta kvar i fem år till vilket inte oppositionen vill)
  -Vad händer när oppositionen blir starkare, hur svarar diktaturen. om man ser Kina som ett fördömme så lär man inte dra sig för en ”himmelska fridsmassaker” i Kuba.

  Nu vill jag inte måla upp en mörk bild, men vi måste främst vara beredda på det värsta och hoppas på det bästa samt inse att ingen av oss vet vad som kommer hända.

 3. Emil Strand skriver:

  Jag tar definitivt avstånd i från Pierre Schoris uttalanden i P1 som han gör nu kl 17.07. där han i och för sig säger att Castro var maktfullkommlig. Men upprepar att USA har en olaglig blokad och dessutom påpekar han att nu kommer det ske reformer gradvis och allt blir bättre. Dessutom fortsätter han nu att kritisera USA och dess politik istället för Kuba.

  Helt otroligt att han får gå på så utan motstånd från den totalt okritiske journalisten! Minns att han 86 sa följande:”Han är en av de största i samtidshistorien. Någon har sagt att han är för stor för sin ö. Castro ser allt i ett mycket långt perspektiv. Han är en encyklopedist och har närmast en renässansfurstes drag. ” Sen har han ju gjort ett antal andra uttalande som väl knappast kan betraktas som demokratiska:

  http://sv.wikiquote.org/wiki/Pierre_Schori

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: