Regeringen sviker egna ideal i Tchad

Besparingarna inom försvarsmakten leder nu till att de stolta deklarationerna om internationellt ansvarstagande sviks. Den svenska styrkan kommer knappt komma på plats förrän det är dags att åka hem, vilket är ett slöseri med resurser förutom ett oerhört svek mot flyktingarna som redan upplevt massakrer i området.

Som folkpartist kan jag vara stolt över att Carl B Hamilton tar upp den orimliga situationen till debatt. Samstämmiga borgerliga tidningar stämmer upp i kritiken mot detta agerande liksom även socialdemokraterna. Tyst är det från de andra borgerliga partierna och folkpartiets utrikestalesman Birgitta Ohlsson har ännu inte kommenterat situationen trots att hon vid ett flertal tillfällen påpekat vikten av att motverka lidandet i Afrika.

Lätt är det att prata om a behovet av att motverka lidandet som Birgitta Ohlsson (Fp) gjort och fått oerhörda hyllningar från Luf. Svårare är det att besluta om insatser i området vilket den borgerliga regeringen gjort. Svårast är det att komma på plats och vara på plats så länge så att man gör en insats som får effekten att lidandet i området mildras. Detta är också det viktigaste ty oberoende hur stolta deklarationer Ohlson och Blidt gör i Riksdagen så är det bara insatser på plats i Afrika som har praktisk betydelse.

 Sveket att åka till ett område bara för att sedan direkt åka hem igen när pengarna tar slut kan i värsta fall vara kontraproduktivt och i bästa fall kan man göra viss nytta. Låt oss inte låta egoismen och billiga politiska poäng styra vårt agerande utan snarare behovet att motverka mord och svält i Afrika. Folkmordet på hundra tusentalsmänniskor i området borde vara mer än argument nog för behovet av långvariga insatser i området.

Annonser

2 Responses to Regeringen sviker egna ideal i Tchad

 1. Amelia skriver:

  Den styrka som skulle ha sänts till Tchad stod under EU-mandat. Eftersom LUF i Lund har misslyckats med sin ambition från 2007 att upplysa svenska folket om hur bra EU är – förmodligen för att ni det senaste året blivit flitigt motarbetade av en illvillig Kommission och folkomröstningsrädda nationella regeringar över hela Europa – så har EU svårt att komma överens om att skicka iväg trupper på uppdrag som är någonting annat än fredsbevarande. Eller för den delen som kräver snabba insatser.

  Kanske är det heller inte meningen att EU ska ta på sig sådana uppdrag förrän det har blivit en demokratisk federation. Det kanske LUF i Lund borde arbeta med – opinionsbildning för en demokratisk Europafederation. Som kontrast mot vad makthavarna säger vill: EU-teknokratin idag är charmig men inte så bra.

 2. Emil Strand skriver:

  Nej, vi skall inte vänta till EU utvecklats ytterligare. FN som inte är en organisation vilande på demokrati har gjort ett flertal insatser och dessa skall givetvis inte upphöra i väntan på en välbehövlig reformering av FN.

  EU har haft svårt att agera gemensammt och detta skall givetvis förbättras. Men detta innebär inte att man skall dra sig tillbaka från den internationella arenan och låta folkrättsbrott fortskrida. Utan tvärt om gäller det att trappa uppengagemanget i världen. Att EU nu tar ett större ansvar i Kosovo är mycket positivt.

  Sen är det givetvis beklagansvärt att inte luf Lund lyckats vända den svenska EU opinionen. Men ambitioner skall givetvis vara högt ställda, så vi fortsätter med detta!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: