Mer om experiment i offentlig sektor

För ett tag sen skrev jag en blogg-post om att man borde använda mer experiment i offentlig sektor.

Jag tänkte följa upp det mer specifika förslag på experiment som kan utföras.

På skolområdet bör skolverket eller annan lämplig instans organisera ett program där man lottar klasser eller skolor till att följa olika typer av pedagodik. En tredjedel kan tillämpa Björklundsk ordning, en tredjedel traditionell svensk flumpedagodik och en tredjedel modern genuspedagodik, eller nåt. Sen kan man studera hur trivseln, betygen osv blir med de olika modellerna. Det finns förstås vissa svårigheter men jag tror de är överkomliga.

På socialförsäkringsområet kan man organisera experiment där  olika människor lottas till olika nivåer av a-kasseersättning, typ av arbetsförmedlingsstöd osv. Sådana experiment har redan utförts i viss utsträckning men det kan bli mer. T ex skulle man kunna organisera ett experiment där 1000 arbetslösa slumpmässigt väljs ut att få högre a-kasseersättning. På samma sätt skulle man slumpmässigt kunna välja ut personer som får större jobb-skatteavdrag. Sammantaget skulle de här experimenten förmodligen ge starkt stöd för att regeringens jobbpolitik fungerar. De skulle också kunna peka på om det behövs några modifikationer.

Kriminalvården är ett annat område man kan göra experiment på. Man kan testa olika behandlingsprogram och se vilka som effektivast förebygger  återfall i brott. Eftersom kraven på etisk prövning* och samtycke från försökspersonerna kan ignoreras här har man i vissa avseenden unikt goda förutsättningar.

 *Som jag för övrigt tror har gått för långt när det gäller annan forskning också.  

  

Annonser

3 Responses to Mer om experiment i offentlig sektor

 1. Emil Strand skriver:

  Jag håller med om att man innom kvv bör experimentera med olika tekniker på brottslingarna för att motverka deras beteende. Vidare kan man också tänka sig olika former av vetenskpliga studier. Detta så att dessa kan betala tillbaka en liten del av den skuld som de har till samhället. Det finns också fördelar i och med att man kan bidriva studier under en längre tid med liten risk för bortfall hos personerna i fråga. Något som man har svårt att göra i andra grupper, med undantag för värnpliktiga.

  Innom andra områden är det nog svårare som du skriver. Men om det finns en önskan hos forskare och en villighet hos de som deltar ser jag inte några större problem med att samhällets resurser sammutnyttjas på detta sätt.

 2. Jonas Vlachos skriver:

  Det finns dock problem med experiment – precis som all annan vetenskaplig metod. Ett är att den externa validiteten, dvs hur pass generaliserbara resultaten är utanför experimentsituationen, kan vara låg. Dessutom kan det vara svårt att förhålla sig med den nödvändiga distansen till resultaten när man lagt ner resurser på ett experiment. Läs mer här http://ekonomistas.se/2008/03/04/experimentera-lagom/.

 3. Johan Richter skriver:

  Jo, jag läste ditt inlägg där och det kan vara ett problem. T ex så kan ju inte experiment inom kriminalvården testa vilken allmänpreventiv effekt olika program har.

  Men bara man håller begränsningarna i minnet tror jag experiment kan andvändas mycket mer än idag. Jag har svårt att se att det skulle vara mer problematiskt att använda experiment i skolvärlden t ex än inom sjukvården och där är nog alla överrens om att de är nödvändiga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: