USA:s oacceptabla metoder

USA:s behandling av de sk. olagliga kombattanterna som inkluderar tortyr med hjälp av vatten är oacceptabelt. Den dåvarande socialdemokratiska regeringens accepterande av utvisningen av egyptierna 2001 är ett exempel på när Europas regeringar viker sig för USA:s vedervärdiga metoder.

Kritiken från vänstern mot USA missar dock målet och träffar istället rökridån Guantanamo som kritiseras kraftigt. En av de främsta experter på terrorism Magnus Ranstorp skriver följande:

”Det handlar inte om Guantanamofrågan, som ironiskt nog fungerat som en idealisk rökridå för USA i mörkläggningen av vad de tyngsta terroristerna sitter fängslade.”

Istället borde Europas regeringar fokusra mer på att ta reda på vad de värsta förbrytelserna begås och granska dessa samt inte medverka till utlämning av terrormisstänkta som den socialdemokratiska regeringen gjorde i december 2001.

Samtidigt som man förhåller sig mycket kritisk till dessa metoder innebär det inte att kriget mot terrorismen i sig är felaktigt. Precis som NATO:s flygbombningar i Serbien 1999 inte var felaktiga trots misstaget att bomba civila och misslyckandet att inte få FN att acceptera kriget. När övergrepp mot de mänskliga rättigheterna begås får vi inte sitta tysta och vi skall definitivt inte bidra till att dessa övergrepp begås.

Annonser

One Response to USA:s oacceptabla metoder

  1. Johan Richter skriver:

    Det är bra att du tar upp USA:s fel på det här området.

    Jag tror det har varit skadligt för kriget mot terrorismen och inte bara moraliskt fel att behandla de illegala kombatanterna som man gjort. USA skadar sin trovärdighet i resten av världen med den här politiken med rätta, och utan den kommer alla strävanden att bekämpa terrorism vara mycket svårare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: