Socialdemokraterna -parti utan ideologisk kompass

Socialdemokraternas konkreta förslag under mandatperioden torde stanna vid återställare och accepterande av det som varit mest populärt av alliansens politik ex. skolpolitiken. Ty sedan 1990-talet har partiet övergett sin socialistiska kompass och partiet saknar visioner för framtiden.

Socialdemokraternas grund finns i den demokratiska socialismen som stipulerar att det klasslösa samhället skall nås genom  reformer. Dessa reformer omfattar den politiska demokratin, den sociala demokratin och den ekonomiska demokratin. Två av dessa reformer har partiet genomfört under 1900-talet och sedan början av 1980-talet var man på god väg att införa den ekonomiska demokratin genom löntagarfonds förslaget som  var första steget mot planekonomin eller om man så vill det gemensamma ägandet av produktivkrafterna.

Sedan återtagandet av regeringsmakten har man dock privatiserat statlig bolag och på så sätt gått helt emot sin grundläggande ideologi. Ungefär som om moderaterna velat höja skatterna när skattetrycket redan är högt eller om folkpartiet börjat driva linjen om förstatligandet av alla banker.

I avsaknad av ideologisk kompass har istället socialdemokraterna bedrivit en politik som allt mer accepterar en borgerlig politik samtidigt som man är motståndare till vissa idéer som man menar raserar välfärden. Istället för att vara ett parti som driver opinion blir man ett parti som drivs av opinionen och undviker att lägga förslag för att istället samla alla kritiska röster mot regeringen. Man blir istället ett missnöjesparti vars enda gemensamma nämnare är kritiken mot hur den nuvarande politiken utformas.

Annonser

One Response to Socialdemokraterna -parti utan ideologisk kompass

  1. pullan skriver:

    jag håller verkligen med! allt som står på denna sida är verkligen sant!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: