Bra och dålig debatt i publicservice

Målet för debatten i public service skall vara att debattörer möts utan att journalisten är ensam styrande. Både professionella tyckare som politiker och såkallat vanligt folk bör komma till tals, men det får inte bli ett sammelsurium med en läktare och journalisten i centrum som regissör, vilket SVT:s debatt blivit.

Radioprogrammet Ring P1 är ett bättre exempel på när vanligt folk får komma till tals utan att det blir som i debatt. I Ring P1 kan vem som helst ringa in sina åsikter om ett visst ämne och antingen möta andra via telefon eller programledaren. Kritikerna menar att det är rasistradio när vissa ringt in och framfört sådana åsikter. Det är fel eftersom dessa åsikter alltid blir bemötta och programmet avhandlat flera andra ämnen. Själva formen i Ring P1 är mycket bra för den sk. folkliga debatten då vem som helst kan ringa in och journalistens roll minimeras. Det som bör förbättras är när programledaren ironiserar över debattörerna eller har onödigt många kommentarer mellan samtalen.

Tv programmet debatt däremot blir varken folkligt eller särskilt intressant, då formen gör att journalisten styr alldeles för mycket samtidigt som det är för många debattörer med samtidigt. Det blir både ämnen och personer som blandas, samtidigt som programmledaren tvingas ta en allt för stor plats för att kunna få någon ordning i det kaos som riskerar uppstå. Försöken att få en mer interaktiv medverkan från tittarna genom att skicka in sms resulterar tyvärr i en påklistrad del i som stör och någon möjlighet till replik (som är grunden för debatt) från de som skickar in sms finns givetvis inte.

Det bästa som svt gör i form av debatt är det tidigare argument eller för den delen debatten efter uppdrag granskning om invandrare som arbetskraft. I denna form kan debatten föras betydligt mer strukturerad och med en proffesionell programledare kan det bli mycket bra.

Annonser

4 Responses to Bra och dålig debatt i publicservice

 1. Johan Richter skriver:

  Jag ser nästan aldrig debattprogram på TV, debattörerna har så lite tid på sig att de inte kan utveckla sina tankar och programledaren snarare distraherar än för debatten framåt.

  Det är nog svårt att göra det bra, eftersom publiken nästan är det viktigaste faktorn. En kunnig ochh intresserad publik leeder till bättre debatt än annnars, oich publiken framför tv-sofforna är nog i allmänhet inte något av varje.

  Men ett första steg vore att låte folk prata längre och minimerar avbrotten från programledaren och motståndarna. Kanske borde man göra som på Luf-kongresser med en talare i taget och talartid.

  Eller så kan man minska debattprogrammen till förmån för diskussionsprogrammen. Fortfarande med en spännvidd på åsikterna så klart, men försöka bjuda in personer som hellre för samtal än ägnar sig åt verbal krigföring.

 2. Emil Strand skriver:

  Jag instämmer med dig att det sällan är någon mer djupgående eller att det blir någon interessant syntes av det hela. Men det är inte detta som är fokus för Tv:s och radios debatt program.

  Snarare syftar programmen till att stimmulera den politiska debatten i samhället och riktar sig främst till de som inte är insatta och detta behövs. Någon debatt som mer liknar politisk kongressdebatt har mycket svårt att stimmulera den politiska debatten i samhället så jag tror inte att man skall införa sådana former i debattprogrammen. Däremot anser jag att SVT och SR i högre utsträckning kan sända ungdomsförbundens och partiernas stämmor, även om inte tittarantalet är så stort. Svt valde att sända FI:s nomineringskongress inför valet och då tycker jag det rimligt att man kan sända andra partistämmor.

 3. Johan Richter skriver:

  SVT24 brukar vad jag vet sända riksdagspartiernas kongresser.

 4. Emil Strand skriver:

  Ja, men inte kommundagar och andra motsvarande sammankomster av rikspolitiskt interesse. Men riksdagspartiernas högsta beslutande sammankomster brukar sändas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: