Upprustning och kallt krig i Asien

Tron att det kalla kriget är slut och någon upprustning av betydelse förekommer inte längre, utan nu är terrorism och liknande det allvarligaste hotet är utbredd i Sverige. I Asien där drygt hälften av världens befolkning bor pågår det en massiv upprustning där Kina 2008 rekodsatsar på försvaret och ökar försvarsbudgeten med en femtedel.

I Asien finns en mängd mellanstatliga konflikter som inte har fått en lösning och där det är svårt att se någon fredlig lösning inom den närmsta tiden. Exempelvis Kina-Taiwan, Nord- och Sydkorea och Pakistan-Indien samtliga dessa konflikter involverar kärnvapenstater och berör några av världens mest folkrikaste områden. Liksom det är svårt att se någon fredlig lösning verkar det inte förliga någon omedelbar risk för väpnad konflikt i någon av dessa områden.

Den kanske värsta konflikten som kan uppstå i området är om USA och Kina skulle komma på kollisionskurs. Precis som under kalla kriget försöker dessa stater undvika direkt konfrontation, men till skillnad ifrån Sovjet och USA så har kineser och amerikaner stridit mot varandra. Detta inträffade efter den kinesiska interventionen i Koreakriget, vilket för övrigt var en total överraskning för västvärlden.

Få är de som minns den allvarliga incidenten med amerikanska spionplanet i Kina 2001. Denna incident gav upphov till en alvarlig kris i de diplomatiska förbindelserna. Händelserna i USA under september månad detta år har totalt överskuggat denna händelse som tyvärr fallit i glömska.

USA och Kina är på kollisionskurs i flertalet frågor där det är svårt att se en lösning. Det är bland annat  amerikanernas missilförsvar som Kina är mycket kritisk emot och det handlar om havet utanför Kina där landet ökar sin närvaro samtidigt som USA patrullerar dessa områden. Kinas upprustning av kärnvapenarsenalen kan ses som ett direkt svar på USA:s beslut att bygga upp ett missilförsvar.

Den svenska ambassadören Ingolf Keisow som tillbringat 18 år som diplomat i Asien har skrivit följande om konsekvenserna av kapprustning i Asien:

”Om Kina blir motståndare i en kapprustning är ingen småsak, och något som inte bara angår USA utan även Europa.”

Detta skrev han för et antal år sedan och frågan är om det inte är början till en sådan kapprustning som vi ser i och med Kinas kraftiga satsning på försvaret.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: