Orimlig insiderlagstiftning

Vi har diskuterat insiderlagstiftningen tidigare på den här bloggen. Till skillnad från Erik tycker jag inte insiderlagstiftningen behöver avskaffas.

 Men jag tycker den har fått en alltför omfattande formulering i dagsläget.

Jag kan se en poäng med insiderlagstiftningen genom att den kan öka allmänhetens förtroende för aktiemarknaden. Småspararna vill inte känna att de blir lurade av insiders i företagen de köper aktier i. Och att allmänhteten har förtroende för de finansiella marknaderna är bra.

Men man måste också inse att insiderlagstiftningen också står i viss motsättning till ett av huvudsyftena med aktiemarknaden som är att aggregera den information om det ekonomiska läget som finns utstpritt i samhället. Tänker man på det är den nuvarande definitionen av insiderinformation alltför vid: ”insiderinformation: information om en icke offentliggjord eller inte allmänt känd omständighet som är ägnad att
väsentligt påverka priset på finansiella instrument”

Den tar ingen hänsyn till hur man fått informationen. Därmed missgynnar den att man på legitim väg skaffar sig information om ett företags affärsutsikter och använder den för att hanlda med aktier. Men att göra så bör inte missgynnas, tvärtom är det själva poängen med de finansiella marknaderna att olika deltagares olika information ska aggregeras.

Insiderlagstiftningen borde ändras till att bara omfatta anställda på företaget och personer som är direkt involverade med att göra affärer med företaget. Alla andra borde vara fria att använda all information de har när de gör aktieaffärer.  

  

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: