Satsa på offentliga bibliotek

Biblioteken utgör idag en grundstomme för möjligheten att söka information vilket allt mer krävs med ökad valfrihet. I dag hänvisar myndigheter och den privata sfären allt mer till Internet vilket också tillhandahålls av folkbiblioteken. Därför är det av stor vikt att värna om allas rätt till bibliotek.

Redan de gamla grekerna anlade bibliotek för att samla kunskapen i samhället och allt sedan dess har biblioteken utgjort en viktig del för samhällets kunskapsbas. Det är viktigt att denna grund även behålls i framtiden utifrån främst ett kunskaps, jämlikhets och demokratiskt perspektiv.

Att tillhandahålla kunskap för alla på lika villkor är ett inte minst viktigt argument för att behålla de offentliga biblioteken. Det är få offentliga institutioner där vem som hels kan ta del av verksamheten som man kan på folkbiblioteken, vilket är viktigt att värna. Möjligheten för alla att tadel av kunskap gör också biblioteken till en viktig demokratisk instans där det finns möjlighet att få ta del av mer oberoende information om de politiska frågorna. Inför val och folkomröstningar har biblioteken en viktig funktion som inte får glömmas bort.

Kostnaden för samhället är mycket ringa och bibliotekens andel av offentliga budgetar är så små att de sällan uppmärksammas. Därför är biblioteken ett billigt sätt att uppnå flera grundläggande värden i samhället som vi över partigränserna kan vara överens om.

Annonser

6 Responses to Satsa på offentliga bibliotek

 1. Johan Richter skriver:

  Jag är en mycket flitig biblioteksanvändare. (Lund har ju förmånen att ha universitetsbiblioteken också, så det finns hur mycket intressant som helst att läsa.)
  Det känns bra att veta att demokratin vore hotad om jag inte hade mäjlighet att låna historiska deckare och böcker i algebraisk talteori gratis.

 2. Emil Strand skriver:

  Ja, för utan möjlighten att låna dessa böcker går läskunnighten ner och då möjlighten att ta del av mycket samhällsinformation.

 3. Fredrik Brange skriver:

  Jag hade gärna velat veta hur stor del av befolkningen som använder sig av biblioteken i olika hög grad. Finns det någon sådan statistik?

 4. Fredrik Brange skriver:

  Tack för länken!

 5. Hi, I just wanted to mention, you’re dead wrong. Your article doesn’t make any sense.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: