Partisammanslagningar nödvändiga

Partierna i riksdagen har ett allt närmare samarbete och partisammanslagningar borde vara nästa steg. Ett steg som tyvärr få partipolitiker vågar tala om. Avvecklingen av det egna partiet är tyvärr en fråga som ingen partipolitiker vågar ta i vilket är tråkigt.

Medlemsantalet i partierna och dess ungdomsförbund minskar stadigt samtidigt som partierna samarbetar allt mer. Sammanslagningar är inte bra en nödvändig utveckling utan också önskvärt ur flera perspektiv. Ur ett demokratiskt perspektiv blir det lättare för väljarna att det finns tydliga alternativ och vi slipper vågmästarpartiernas oproportionerligt stora inflytande. Risken för regeringskriser minskar om vi har färre partier.

Tyvärr finns illusionen om de nuvarande riksdagspartiernas odödlighet som med alla medel måste upprätthållas. Och tyvärr ser man inga radikala förslag från ungdomsförbunden utan snarare tvärt om, vilket är oroande. I ungdomsförbunden lär sig istället morgondagens politiker att myten om de medlemstäta partierna skall uppräthållas till varje pris.

Inte minst har vi sett detta i de uppblåsta medlemssiffrorna för några år sedan. Men man ser fenomenet upprätthållas genom det stora antalet passiva medlemmar och hur man alltid vill framstå som stora trots att man knappt kan få personer att ställa upp på de mest basala aktiviteter. Målet är mytens upprätthållande snarare än att inse realiteten och söka efter sammanslagningar.

Utan partisammanslagningar kommer vi troligtvis att uppleva mer partikannibalism, där partier med nästan samma åsikter bekämpar varandra för att för att arbeta mot gemensamma mål. Tydligast är detta i den såkallade borgerliga kannibalismen som inträffar när något av de borgerliga partierna ligger vid fyra procent spärren.

Det är hög tid att i åtminstone inom det nuvarande borgerliga allianssamarbetet börja diskutera partisammanslagningar mer seriöst. För utan en sådan diskussion riskerar alliansen att söndra och splittras. Tiden är inne för att sluta låtsas som om frågan om partisammanslagningar inte existerar och inse nödvändigheten att diskutera frågan.

Annonser

3 Responses to Partisammanslagningar nödvändiga

 1. Fredrik Brange skriver:

  Vilka partier tycker du bör slås samman då? Ska alla de fyra borgerliga partierna bli ett parti?

 2. Emil Strand skriver:

  Ja, de fyra borgerliga partierna borde bilda ett gemensamt parti i framtiden, vilket jag tror är en rimlig fortsättning på allianssamarbetet. Men exakt vilka partier som först bör slås samman eller hur det skall gå till väga anser jag måste diskuteras redan nu.

 3. Johan Chytraeus skriver:

  Intressant tanke!

  Jag är tveksam till partisammanslagningar eftersom det skulle förändra till politiska landskapet till borgerlighetens nackdel. Vänstersidan skulle genom sin mångfald kunna profiliera sig mot olika grupper medan ett stort blått parti inte skulle kunna vara lika snabbfotat och attraktivt i olika opinioner. Om det leder till enmansvalkretsar så lär de borgerliga dra det kortaste strået i många valkretsar.

  Däremot kan man lägga ner partier. Idag finns det ett parti som inte längre har någon större roll att spela, och det är Kd. Ett kristet parti som gjort bensin- och villaskatten till sina största frågor – är det ett skämt eller? Vilka är dom till för, och vad vill dom? Har ingen aning… 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: