Avskaffa presstödet

Pressstödet brukade en gång i tiden motiveras med att det skulle ge en mångfald på tidningsmarknaden. Speciellt skulle det ge en mångfald av politiska åsikter. (T ex var tanken att de många socialdemokratiska tidningar som inte kunde klara sig i den fria konkurrensen ändå skulle kunna leva vidare.)

I dagsläget är denna motvering inte hållbar, om den någonsin varit det, och pressstödet bör därför avskaffas helt.

Vad har ändrats? Jo, viktigast av allt har förstås varit Internets tillkomst varit. Det innebär att alla, även i minsta håla, kan ta del av nyhetsrapportering från hela världen. Dessutom finns det nu, med uppkomsten av politiska bloggar som denna, möjlighet att ta del av politiska kommentarer av långt högre kvalitet och åsiktsmässig bredd än de svenska ledarsidorna någonsing erbjudit.

Varför har då pressstödet inte avskaffats? Den mest närliggande, public choice-inspirerade förklaringen, är att närstående tidningar till flera av riksdagspartierna skulle förlora mycket pengar på att pressstödet avskaffades.

Och vad är argumenten emot pressstöd? Det är förstås de gamla vanliga som liberaler alltid anför emot statsingripande på marknader*. Resurser fördelas  effektivast på marknaden, inte via statliga dekret. På en marknad slipper man konstigheter som att tidningar lokaliserar sina redaktioner på andra ställen än där deras läsare finns för att få pressstöd.  (Ska man säga något positivt om pressstödet är det i varje fall inte en inskränkning i yttrandefriheten på samma sätt som kulturstödet eftersom pressstödet inte fördelas efter subjektiva grunder.)

Pressstödets bör avskaffas omedelbart. Besparingen man gör kan lämpligen användas till att sänka reklamskatten.

* Folk lyssnar ju sällan men jag antar att denna bloggs läsare ändå känner till dem.

Annonser

One Response to Avskaffa presstödet

  1. Emil Strand skriver:

    Jag ställer mig också tveksam till presstödets fortlevnad. Men jag skulle nog inte påstå att internett kan ersätta de nuvarande tidningarna som erhåller presstöd. Om jag minns rätt så är det den näst största tidningen på orten som erhåller stöd för att det skall finnas minst två skilldringar av nyhetsflödet och då handlar det om att rapportera nyhetshändelser genom att ha journalister på plats vilket knappast internett möjliggör.

    Sen finns det också ett egeninteresse för borgerligheten då svenska dagbladet som får anses som den ledande högertidningen i Sverige erhåller massivt presstöd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: