Leder planekonomi verkligen till diktatur?

Många har dragit slutsatsen från Sovjetunionens och de andra kommunistiska ländernas historia att demokrati och planekonomi är oförenligt. Det är inte helt ovanligt att det framställs som det viktigaste, eller från vänsterhålll det enda, argumentet för ett kapitalistiskt samhälle.

Jag tror folk har dragit för svepande slutsatser av Sovjetunionens historia. Jag tror planekonomi mycket väl kan gå att förena med demokrati och att vi liberaler bör betona andra argument för marknadsekonomin.

De kommunistiska partier som infört planekonomi under 1900-talet har såvitt jag vet också alltid haft som mål att införa diktatur. Att planekonomi har hört ihop med diktatur kan inte förvåna någon när de som infört planekonomi också förespråkat diktatur.

Jag känner inte till något fall där en demokrati infört planekonomi och sedan gradvis utvecklats til en diktatur på det sätt som Friedrich Hayek förutspådde. Däremot så har många av dagens västländer tidvis gått ganska långt i socialistisk riktning, med starka inslag av planering från statsmakternas sida, utan att det har åtföljts av en minskad grad av demokrati så vitt jag vet.

Argumenten för att planekonomi skulle leda till diktatur handlar ofta om att det skulle bli en sådan maktkoncentration i planerarnas händer att de mer eller mindre automatiskt blir diktatorer. Men det köper jag inte riktigt. Man kan tillämpa maktdelning, parlamentarisk granskning osv även i en planekonomi så jag ser inget skäl att förutsätta att det måsta leda till diktatur.

Förvisso kan man säga att marknadsekonomi bevisligen är förenligt med demokrati medan planekonomi bara kanske är det, men längre än så kan man inte sträcka demokratiargumentet enligt min mening.

Annonser

3 Responses to Leder planekonomi verkligen till diktatur?

 1. Emil Strand skriver:

  Liksom att man kan hävda att en enpartistat är demokratisk om bara interndemokratin i partiet är genomgripande. Jag tror därför inte heller att det finns någon principiell motsättning, men i praktiken har det som du skriver visat sig att det är så. Och det faktum att det har varit så anser jag är det viktigaste.

  Argumentet för planekonomin från de som förespråkar denna är att det är mer demokratiskt med en sk. ekonomisk demokrati. Men menar att demokratibegreppet måste införas även i ekonomiska sammanhang.

 2. Johan Richter skriver:

  ”Men menar att demokratibegreppet måste införas även i ekonomiska sammanhang.”

  Jo, jag vet. Men det argumentet är nonsens så klart.

  Den politiska makten är ju överordnad den ekonomiska och folket kan alltså reglera ekonomin. Att de väljer att ”delegera” denna makt till folks fira val, dvs marknaden, istället för till byråkrater gör det inte mindre demokratiskt.

 3. Samuel skriver:

  Jag ville kopiera in en rad ifrån wikipedia 🙂

  ”Idén bakom planekonomin är att medborgarna ska kunna få demokratisk kontroll över ekonomin istället för att denna överlåts till privata företag. I vissa länder med planekonomi har det dock rått ett demokratiskt underskott. Det har diskuterats, från socialistiskt håll, om till exempel Sovjetunionen istället varit någon slags statskapitalism.”

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Planekonomi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: