Upprätthåll vapenembargot mot Kina

I dessa tider då bojkott mot OS i Kina diskuteras talas det inte om de franska försöken att sälja vapen till Kina. I EU hörs nästan inga protester mot detta vilket är anmärkningsvärt. Att inte exportera vapen till Kina har en mycket större praktisk betydelse än en engångsbojkott av OS.

Fransmännen har dessutom ett fläckat förflutet av att sälja vapen till diktaturer som i flera fall använts emot demokratisk stater med förödande effekt. I Falklandskriget 1982 användes franska exocet robotar av den argentinska militärdiktaturen mot brittiska fartyg med dödsoffer som följd (de värsta brittiska förlusterna orsakades av dessa vapen). Att exportera avancerade vapensystem till det kommunistiska Kina är inte bara moraliskt förkastligt utan dessutom riskerar man att de används emot demokratiska stater i exempelvis Taiwan eller i förlängningen USA och Japan.

Risken för att vapenexportembargot hävs är överhängande då stormakterna Frankrike, Tyskland och Italien driver detta i EU. Dessutom driver Kina på för att kunna köpa högteknologiska vapen från Europa. I vapenembargo frågan sätts verkligen moralen och säkerheten på prov kontra ekonomiska intressen. Det vore synnerligen lukrativt att sälja vapen till Kina som kraftigt höjt sina anslag till militären. Men de kortsiktiga ekonomiska vinsterna får inte vinna över moralen och säkerheten för demokratierna i Asien.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: