USA borde ta sitt ansvar för Irakkriget

Med det sagt menar jag inte att jag är direkt motståndare till kriget. Ett krig kan vara rättfärdigat av många anledningar. Dock måste en intervenerande part ta sitt fulla ansvar. Det duger inte att intervenera i ett land och sen inte ta emot särskilt mycket flyktingar exempelvis. Sverige tar emot fler flyktingar än USA och Kanada tillsammans. Däri har givetvis Danmark även något att skämmas för. En restriktiv invandringspolitik i samband med deltagande i en intervention rimmar illa.

Det ansvar som jag här vill peka på att USA borde ta är alltså flyktingarna. Det är det minsta som kan göras efter alla de misstag som gjordes i samband med kriget. En sak som alltid måste tas i beaktande innan en intervention är huruvida man kan tänka sig att ta eventuella konsekvenser av agerandet. Detta är nog den största missen som gjordes från USA:s sida angående Irakkriget. Man var till en början inte beredd att stanna i landet en längre tid, det vill säga under återuppbyggandet av landet. Ser man på andra ingripanden i historien ser man att det inte går att bara gå in i ett land, plocka bort ledaren och sen är allt frid och fröjd. Som om demokrati är något som bara helt plötsligt poppar upp av sig själv vid avsaknad av diktatorer… Nä, demokrati är en oerhört lång och svår process kantad med många hinder.

Ett tydligt exempel på detta är Kosovo. NATO intervenerade 1999 och det var först i år som Kosovo blev erkänt som en stat. USA hoppades kunna dra tillbaka sina trupper från Irak efter bara några månader.

Visserligen är dessa två konflikter väldigt olika, men poängen är att man måste vara beredd att ta ansvar i ett längre perspektiv när man intervenerar, så som t.ex. NATO har gjort. Ett steg är att ta emot fler flyktingar från de krigsområden där man delvis är skuld till kriget.

 

Annonser

6 Responses to USA borde ta sitt ansvar för Irakkriget

 1. Cwejman skriver:

  Håller med, fast har de egentligen förklarat varför de inte tar emot Irakier? De kanske resonerar att det skulle vara det ultimata misslyckandet att först lova guld och gröna skogar för irakierna för att därefter behöva ta emot halva landet på grund av misslyckandet med att stabilisera landet…

 2. Jessica Presits skriver:

  Jag har egentligen ingen information om varför de inte tar emot särskilt mycket flyktingar från Irak, men jag tror att ditt resonemang haltar en del. jag tror inte att det handlar om att man inte vill ta emot just irakier, utan om en restriktiv flyktingpolitik över huvud taget. Anledningen till att jag talar om att de borde ta emot fler flyktingar från just Irak är inte att USA på något sätt skulle vara anti-irakier, utan för att det är USA som ställt till röran för irakier, och då borde USA i ärlighetens namn öppna upp sina gränser mer för de som drabbats av deras misslyckade interventionspolitik.
  Men det finns förmodligen någon snäll person här som kan förklara för oss hur USAs flyktingmottagande ser ut i övrigt? 🙂

 3. Emil Strand skriver:

  Jag tror det är som du skriver Jessica. Det interessant i ett historiskt perspektiv är att man tagit emot flertalet flyktingar från både Kuba och Vietnam, där man intervenerat tidigare.

  Sen får man inte glömma bort flyktingarnas eget val och var de söker sig vilket jag anser måste tas med. Flertalet har ju sökt sig till Europa och inte USA.

 4. Johan Richter skriver:

  Men vad beror det på? Gissningsvis delvis på att det är lättare att ta sig till Europa än USA från Irak, och kanske på att de är medvetna om att de har större chans att få asyl där. Det behöver ju inte vara att de så mycket hellre bor i Europa än i USA egentligen.

 5. Emil Strand skriver:

  Jag vill också minnas att en stor del är anhöriginvandring och att det sedan Iran-Irak kriget finns en invandring från regionen, vilket leder till att många söker sig till Europa.

 6. Dexter skriver:

  Jessica, du är söt! Det är ngt sexigt över tjejer med starka åsikter 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: